Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Avrupa Birliği’nin Rus doğalgazına tavan fiyat uygulaması getirme adımı atması durumunda tüm gaz arzını kesme tehdidinde bulunması, süreci etkilemedi.
Avrupa Birliği, Putin’in tehdidinden birkaç saat sonra tavan fiyat önerisi getirdi. AB'nin bu hamlesi, bu kış dünyanın bazı en zengin ülkelerinde doğalgaz sıkıntısı yaşanması riskini arttırdı.
The escalating standoff threatens to send sky-high European gas prices AB ve Rusya arasındaki enerji çıkmazı, Avrupa'daki doğalgaz fiyatlarının daha da artması riskini beraberinde getiriyor. AB hükümetleri, şimdiden, enerji firmalarının çökmesini ve nakit sıkıntısı çeken tüketicilerin kış aylarını üşüyerek geçirmesini engellemek için çok yüksek maliyetleri karşılamaya çalışıyor.
Avrupa, Rusya'yı Ukrayna işgali nedeniyle uygulamaya konan yaptırımlara misilleme olarak enerji arzını bir silah olarak kullanmakla suçluyor. Rusya ise doğalgaz arzında yaşanan sorunlardan yaptırımları sorumlu tutuyor.
AB enerji bakanları, Cuma günü enerji krizinin çözüm yollarını ele almak üzere acil olarak toplanacak.
İlgili Haberler Rusya Gazı Kapattı Avrupa Ekonomileri SarsılıyorAvrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, gazetecilere yaptığı açıklamada, ”Rus gazına tavan fiyat önerisi getireceğiz. Putin'in Ukrayna'daki acımasız savaşı finanse etmek için kullandığı gelir kaynaklarını kesmeliyiz” dedi.
Avrupa Komisyonu ayrıca elektrik kullanımının en yüksek olduğu saatlerde zorunlu kesintiye gitmek ve diğer kaynaklardan elde edilen enerji gelirine kısıtlama getirmek gibi önlemleri de masaya yatıracak.
Vladivostok'ta bir ekonomi forumunda konuşan Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ise AB'nin tavan fiyat önerisi adımını öngörerek, gaz arzı sözleşmelerinin iptal edilebileceği, Batı'nın kış aylarını üşüyerek geçireceği uyarısında bulundu.
İlgili Haberler OPEC+ Petrol Üretimini Azaltma Kararı AldıPutin, ”Sözleşmelerle çelişen siyasi kararlar olacak mı? Evet, bunları yerine getirmeyeceğiz. Bizim çıkarlarımıza ters düşmesi durumunda hiçbir şekilde gaz tedarikinde bulunmayacağız. Gaz, petrol, kömür, ısıtma yakıtı, hiçbirini tedarik etmeyeceğiz” dedi.
Avrupa genellikle kullandığı doğalgazın yüzde 40’ını, petrolün de yüzde 30'unu Rusya'dan alıyor.
G7 ülkeleri geçen hafta, Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması getirilmesi planını açıklamıştı. Bu adım, Rusya'nın G7 ülkeleri dışında tanker ve sigorta temin etme kabiliyetini kısıtlayabilir.
AB'de oluşan çatlaklar
AB üyeleri arasında ise Rus gazına tavan fiyat uygulanması konusunda görüş ayrılıkları var.
Çek haber ajansı CTK, Sanayi Bakanı Jozef Sikela'nın ”Bana göre bu yapıcı bir öneri değil. Avrupa'daki enerji krizine somut bir çözüm getirmekten çok Rusya'ya yaptırım uygulamanın bir başka yolu” şeklindeki sözlerine yer verdi.
Avrupa'nın karşı karşıya olduğu enerji krizi, Rus devlet doğalgaz firması Gazprom'un Kuzey Akım 1 boru hattından Almanya'ya aktarılan gaz arzını tamamen askıya alması üzerine büyüdü.
Rusya, geçen hafta bakım onarım çalışmaları sırasında boru hattında motor yağı sızıntısı olduğunun ortaya çıktığını kaydetmişti.
İlgili Haberler Rusya Tavan Fiyat Uygulayana Petrol SatmayacakPutin, boru hattının işlememesinden Almanya ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları sorumlu tuttu; Ukrayna ve Polonya'nın kendi başlarına Avrupa'da diğer gaz rotalarını devre dışı bırakma kararı aldıklarını söyledi.
Rusya Cumhurbaşkanı, Rusya'nın yeniden gaz pompalamaya başlaması için Almanya'dan Kuzey Akım 1 boru hattının Portovaya kompresör istasyonundaki bir türbini geri getirmesi çağrısı yaptı.
Doğalgaz fiyatlarındaki hızlı artış, şirketlerin üretimi azaltmasına, hükümetlerin de tüketicileri fiyat artışlarına karşı korumak için milyarlar harcamasına yol açıyor.
Hükümetin tüketiciler ve şirketleri fiyat artışlarına karşı korumak için 65 milyar Euro harcadığı Almanya'da yapılan bir anket, orta ölçekli şirketlerin yüzde 90'ından fazlasının yükselen enerji ve hammadde fiyatlarının varoluşsal bir tehdit olarak gördüğünü ortaya koydu.