AB: “Şam’daki temsilciliğimizi yeniden açacağız”

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas am'da AB temsilciliğini yeniden açacaklarını söyledi.

Suriye’de Esat rejimini devirerek yönetimi ele geçiren ancak BM, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) terör listesinde yer alan Suriye’deki isyancı gruplara başta mesafeli yaklaşan AB yönetimi, bir hafta sonra Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) liderliğindeki gruplarla temasa geçmek için düğmeye bastı.

İlgili Haberler Türkiye ile AB arasında Suriye zirvesi: Erdoğan ve Ursula von der Leyen, terörle mücadele ve toprak bütünlüğü mesajı verdi

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşürken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas da Şam'da AB temsilciliğini yeniden açacaklarını duyurdu.

Strazburg’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda “Suriye Rejiminin Devrilmesi, Jeopolitik Etkileri ve Bölgedeki İnsani Durum” konulu oturumda konuşan Kallas, iç savaş sırasında Beyrut'a kaydırılan AB Temsilciliği’nin Şam’da yeniden açılacağını söyledi.

Kaja Kallas, “Şam’daki Avrupa delegasyonumuzu yeniden açmaya hazırız ve buradaki temsilciliğimizin yeniden tam olarak faaliyete geçmesini istiyoruz” dedi.

Kallas, X hesabında paylaştığı mesajında da “Suriye'de boşluk bırakamayız, AB orada bulunmalı. Yeni liderlik ve sivil toplumla ihtiyatlı bir şekilde ilişki kurmak üzere bir süreç başlatmış bulunuyoruz. Ayrıca Suriye'deki AB delegasyonunu yapıcı angajman ve sahadan bilgi almak üzere yeniden açacağız” ifadesini kullandı.

AB’den üst düzey bir diplomatik heyetin Şam’da temaslarda bulunduğunu belirten Kallas, şunları söyledi:

“Libya ve Afganistan’da yaptığımız hataları Suriye’de tekrar etmemeliyiz. AB olarak Suriye’de çözüm için Suriye halkının yanında olacağız. Bugün bir AB heyeti yeni yönetimle ve sivil toplumla yapıcı bir diyalog için Şam’da. Şam’daki AB temsilciliğimizin de yeniden açılmasını istiyoruz. Böylece yapıcı katkı sağlarız ve bölgeden daha sağlıklı bilgi alırız. Suriye halkı olumlu ama belirsiz bir gelecekle karşı karşıya. Bu geçiş döneminde onlara yardım etmek ve insani yardım ulaştırmak için Arap Birliği, BM, ABD ve Türkiye başta olmak üzere, bölgesel aktörlerle bir araya gelmek, aynı prensip ve hedefleri paylaşmak, ortak mesajları yeni yönetime iletmek son derece önemlidir. AB olarak, Suriye’deki herkesi kapsayan geniş katılımlı bir hükümeti destekliyoruz.”

İlgili Haberler Almanya’dan Suriye'de HTŞ ile ilk temas

Fransa Şam Büyükelçiliği’ne bayrak astı

Bu arada dün İngiliz heyetinin temasta bulunduğu Suriye’nin başkenti Şam’a AB ülkelerinin diplomatları gitmeye devam ediyor.

İç savaşın başından bu yana 13 yıldır büyükelçiliğini kapalı tutan Fransa, Suriye özel elçisi Jean-François Guillaume başkanlığındaki dört kişilik bir heyetle bugün Şam’da temaslarda bulunuyor.

Heyet, büyükelçilik binasına gitmeden kısa bir süre önce Fransız güvenlik güçleri büyükelçilik binasına mutfaktan girerek, ana kapının üzerindeki asma kilidi içeriden kırdı ve binaya Fransız bayrağını astı.

Guillaume, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Fransa'nın uzun vadede Suriyeliler’in yanında olmaya hazırlandığını" belirterek, Şam'da yetkililerle temasta bulunacaklarını söyledi ve geçiş döneminin barışçıl olmasını umut ettiklerini kaydetti.

İlgili Haberler AB’den Suriye’ye “İnsani Hava Köprüsü” yardım operasyonu: Yardımlar Türkiye üzerinden ulaştırılacak

Meloni: “Yeni güçlerle dikkatli diyaloğa hazırız”

Diğer yandan G7 dönem başkanı İtalya’nın Başbakanı Giorgia Meloni de Suriye’deki yeni güçlerle diyaloğa hazır olduklarını ancak “dikkatli bir diyalog” izleyeceklerini söyledi.

Meloni, bu sabah Roma’da parlamentoda yaptığı konuşmada, “İslamcı grup Heyet Tahrir el-Şam'a (HTŞ) karşı azami dikkat” çağrısında bulundu.

“İtalya'nın Avrupalı ve uluslararası ortaklarla paylaşılan değerlendirmeler ve eylemler bağlamında yeni Suriyeli liderlerle diyalog kurmaya hazır olduğunu” ifade eden Meloni, “İlk işaretler cesaret verici görünüyor ancak azami dikkat gerekli. Sözleri eylemler takip etmeli. Yeni Suriyeli yetkilileri eylemlerine göre yargılayacağız. Burada belirleyici unsur, etnik ve dini azınlıklara yönelik tutumları olacak” diye ekledi.

İtalya, yaz başında Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açarak, bu konuda adım atan ilk G7 ülkesi olmuştu.