AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, komisyonun yeni yönetimini açıkladı

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yeni ekibini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 ülkeli Avrupa Birliği'nin en güçlü kurumu AB Komisyonu’nun yeni yönetimini duyurdu. AB üyesi her ülkenin bir koltukla temsil edildiği yeni komisyonun, yılsonuna kadar göreve başlaması bekleniyor.

Von der Leyen İspanya'dan Teresa Ribera'yı bloğun bir sonraki antitröst (rekabeti koruma) komiseri olarak atarken, Estonya'dan Kaja Kallas da dış politikadan sorumlu olacak.

Litvanya'dan Andrius Kubilius ise AB'nin ilk savunma komiseri olacak. Bu yeni görev, Avrupa'nın doğu kanadındaki Rus saldırganlığı karşısında Avrupa'nın askeri üretim kapasitesini arttırmak üzere tasarlandı.

Genişlemeden sorumlu komiser: Sloven diplomat Marta Kos

AB adayı Türkiye’yi de yakından ilgilendiren genişleme komiserliğine, Sloven diplomat Marta Kos atandı.

Kos, Almanya ve İsviçre’de büyükelçilik görevinde bulunmuş bir diplomat.

AB komiserleri listesindeki diğer isimler arasında sanayi stratejisinden sorumlu Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne yer alırken, Slovakya'dan Maros Sefcovic ticaret politikalarını denetleyecek.

Adayların atamasının, Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor. Bu nedenle adaylar, AP milletvekilleriyle oturumlara katılacak. AB Komisyonu’ndaki her koltuk, siyasi ağırlığı değişkenlik gösterse de, bir hükümet bakanıyla karşılaştırılabilir bir görev.

Your browser doesn’t support HTML5

AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, komisyonun yeni yönetimini açıkladı

Rekabetçilik anahtarı

AB Komisyonu, yeni AB yasaları önerme, şirketler arasındaki birleşmeleri engelleme ve serbest ticaret anlaşmaları imzalama yetkisine sahip.

Von der Leyen yeni komisyonun refah, güvenlik ve demokrasinin yanı sıra yeşil dönüşüm ve dijitalleşme için çok ihtiyaç duyulan rekabetçiliğe odaklanacağını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Von der Leyen, “Herkes için adil bir geçiş ile rekabetçi, karbondan arındırılmış ve döngüsel bir ekonomi inşa etmek istiyoruz” dedi.

Von der Leyen iklim değişikliğinin “tüm yaptıklarımızın ana zemini olduğunu” da sözlerine ekledi.

Ancak, ilk beş yıllık dönemine kıyasla, “Ukrayna'daki Rus savaşının tetiklediği güvenlik konusunun yanı sıra rekabet edebilirlik konusunun da yeni ekibin kompozisyonu ve tasarımı üzerinde çok daha fazla etkisi olduğunu” söyledi.

İlgili Haberler AB Komisyonu’nun Fransız Komiseri Thierry Breton istifa etti

İspanya'nın ekolojik dönüşüm bakanı olan Ribera'nın, platformlarında rekabeti arttırmak için Büyük Teknoloji üzerindeki baskıyı arttıran Danimarka'nın uzun süredir görev yapan antitröst şefi Margrethe Vestager'in ayak izlerini doldurması gerekecek.

Vestager ayrıca, elektrikli araçlar ve enerji üretimi gibi kilit sektörlerdeki şirketlerin iş modellerini yurtdışından, özellikle de Çin'den gelen ucuz rekabete karşı korumakta zorlandıkları bir başka sıcak konu olan AB'nin yabancı sübvansiyonlar konusundaki tutumunu da denetleyecek.

Tüm komisyon üyeleri, bu yaz AB seçimlerinde siyasi kampının en çok oyu almasının ardından üye devletler tarafından ikinci kez AB başkanlığına getirilen Alman muhafazakâr von der Leyen'e rapor verecek.

İlk görev: ABD başkanlık seçiminin değerlendirilmesi

Yıl sonuna kadar göreve başlaması beklenen yeni komisyonun ilk görevlerinden biri, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçim sonucunu değerlendirmek olacak.

İkinci bir Trump başkanlığı, Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'yı destekleme konusundaki Batı birliğini keskin bir şekilde değiştirebilir ve AB'nin dünyanın en büyük ekonomisiyle ticari ilişkilerini sona erdirebilir.

Avrupa Komisyonu'nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, von der Leyen'in Fransa'ya kendisi yerine başka bir aday göstermesi için baskı yaptığını iddia ederek dün görevinden istifa etmişti. Breton’un yerine yeni komisyonda, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne yer aldı.

İlgili Haberler Avrupa’da göçmen karşıtlığı yükselirken veriler düzensiz göçte düşüşe işaret ediyor