"Basın Özgürlüğü Konusunu Yakından İzliyoruz"

"Basın Özgürlüğü Konusunu Yakından İzliyoruz"

Avrupa Birliği Komisyonu’nun geçen hafta açıkladığı ilerleme raporunda Türkiye’nin siyasal reformlar alanında ilerleme kaydettiği, ancak basın özgürlüğü açısından sorunların devam ettiği vurgulandı. AB Komisyonu Washington Temsilciliği Sözcüsü Silvia Kofler, basın özgürlüğü konusunu yakından izlediklerini söyledi.



Avrupa Birliği Komisyonu’nun geçen hafta açıkladığı ilerleme raporunda Türkiye’nin özellikle Anayasa reformuyla üyelik yolunda mesafe aldığı, ancak temel özgürlükler, ifade ve basın özgürlüğü konularında daha fazla adım atılması gerektiği vurgulanmıştı. Raporda ayrıca Türkiye’nin Kıbrıs’la ilişkilerini normalleştirmesi gereğinin de altı çiziliyor.

AB Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Türkiye’nin üyeliği konusunda şunları söyledi:“Türkiye siyasi reformlara devam ediyor, özellikle Anayasa reformu kapsamında. Ancak müzakerelerin hızından kimse memnun değil. Türkiye’nin artık acilen ek protokolü uygulama yükümlüğünü yerine getirmesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’yle ilişkilerini normalleştirme yönünde mesafe alması gerekiyor.”

Avrupa Birliği Komisyonu’nun Washington Temsilciliği Sözcüsü Silvia Kofler ilerleme raporunun Türkiye’nin üyelik sürecinde kaydedilen ilerlemeyi yansıttığını söyledi: “Bence rapor müzakere sürecinde, üyelik sürecinde ilerleme sağlandığını gösteriyor. 12 Eylül’de onaylanan anayasa paketi doğru yönde atılmış bir adım. İlerleme raporunda Ankara Protokolü’nün uygulanması ve Kıbrıs’la ilişkilerin normalleştirilmesi gereği bir kez daha vurgulandı.”

Ancak üyelik sürecinin yavaş ilerlediği, yeni şartlar öne sürüldüğü gibi eleştiriler yeni değil. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Reuter haber ajansına verdiği demeçte Türkiye’nin 50 yıldır Avrupa Birliği’nin kapısında bekletildiğini söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan AB Komisyonu Washington Temsilciliği Sözcüsü Silvia Kofler, üyelik sürecinin uzun bir süreç olduğunu unutmamak gerektiğini kaydetti: “Avrupa Birliği üyelik sürecinin uzun bir süreç olduğunu unutmamamız gerekir. 35 tane müzakere başlığı var. Bu da yıllar sürecektir. Bunu kağıda dökseniz Türkiye’nin onaylaması gereken binlerce sayfalık mevzuat anlamına gelir. Dolayısıyla biraz gerçekçi olmak gerekiyor.”

İlerleme raporunda anayasa değişikliği kapsamında siyasal reformların sürdüğü; sivil asker ilişkilerinde ilerleme sağlandığı belirtilse de basın ve ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’nin gerekli mesafeyi almadığı özellikle vurgulanıyor. Raporda, “gazeteciler, tekrar tekrar yargılanıyor, hüküm giyiyor ve medya üzerindeki baskı basın özgürlüğüne zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı.

Kofler basın özgürlüğü sorununun ciddi olduğunu söyledi: “Bu raporda ilerleme gördüğümüz, bizi memnun eden birçok noktaya işaret ettik. Ancak bizi gerçekten kaygılandıran konu basın özgürlüğü oldu. Türkiye’de 40 kadar gazetecinin hapis yattığını biliyoruz. Medya çalışanları üzerinde baskı var. Bunu yakından izliyoruz. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olduğunda ifade özgürlüğü açısından bizim medeni haklar yaklaşımımızı benimsemek durumunda kalacak. Şu an o noktada değiliz. Bu konuyu yakından izliyoruz ve sorunlar olduğunu biliyoruz.”



(VOA - TGRT Haber Ortak Yayını 12 Kasım, 2010 - TSİ 21:00)