AB’den 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde mesaj: “Türkiye’ye 400 milyon Euro’luk ek yardım hazır”

Türkiye’nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran, binlerce insanın ölümüne neden olan ve milyonlarca kişinin geçim kaynağını etkileyen yıkıcı depremlerin birinci yıldönümünde AB yöneticileri, iki ülke ile dayanışmaya devam edeceklerini kaydetti.  

Türkiye’nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran, binlerce insanın ölümüne neden olan ve milyonlarca kişinin geçim kaynağını etkileyen yıkıcı depremlerin birinci yıldönümünde AB yöneticileri, iki ülke ile dayanışmaya devam edeceklerini kaydetti.  

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’ye deprem altyapısı için 400 milyon Euro’luk yardım paketinin kısa sürede imzalanacağını, sığınmacı ve evsahibi topluluklar için kullanılmak üzere 355 milyon Euro’luk ek yardım paketinin de hazırlık aşamasında olduğunu açıkladı.

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin kriz yönetiminden sorumlu Komiseri Janez Lenarçiç ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi, Türkiye ve Suriye depremlerinin birinci yıldönümü dolayısıyla ortak bir açıklama yayımladı.

Your browser doesn’t support HTML5

AB’den 6 Şubat depremi yıldönümünde mesaj: “Türkiye’ye 400 milyon Euro’luk ek yardım hazır”

Türkiye’nin güneyini ve Suriye'nin kuzeyini vuran, binlerce insanın ölümüne neden olan ve milyonlarca kişinin geçim kaynağını etkileyen yıkıcı depremlerin birinci yıldönümünde AB yöneticileri, iki ülke ile dayanışmaya devam edeceklerini kaydetti.

Borrell ve 2 AB komiseri, ortak açıklamada, doğal afet nedeniyle hayatları altüst olan depremzedeleri desteklemeye devam edeceklerini, AB olarak deprem bölgesine yardımları sürdürme kararlılığında olduklarını bir kez daha teyit etmek istediklerini dile getirdi.

AB’nin depremlerin ilk anlarından itibaren acil müdahalede bulunduğu belirtilen açıklamada, depremden yalnızca birkaç hafta sonra, 20 Mart'ta, AB’nin, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeleri desteklemek için gerekli finansmanı sağlamak amacıyla, Uluslararası Bağışçı Konferansı düzenleyerek uluslararası toplumu harekete geçirdiği ve bu konferansta, 1 milyar Euro’su AB tarafından olmak üzere, toplam 7 milyar Euro toplandığı da belirtildi.

Borrell, Varhelyi ve Lenarçiç tarafından yayımlanan açıklamada, yapılan insani yardımın bilançosu da sunuldu. Buna göre AB; Sivil Koruma Mekanizması aracılığıyla koordine edilen ve tahmini mali değeri 38 milyon Euro olan acil yardıma ek olarak, depremden zarar görenler için 2023 yılında 78,2 milyon Euro, 2024 yılında ise 26 milyon Euro insani yardım sağladığı dile getirildi.

Açıklamada, sağlık, eğitim, su ve atık su alanlarındaki kritik altyapının yeniden inşasını desteklemek amacıyla, AB Dayanışma Fonu kapsamında, “katılım müzakerelerine katılan bir ülkeye verilen en yüksek tutar olan 400 milyon Euro’luk ek yardımın” da kısa süre içinde imzalanacağı vurgulandı. Etkilenen bölgelerde ihtiyaçları hala fazla olan mültecileri ve ev sahibi toplulukların, özellikle altyapı rehabilitasyonu ve sosyo-ekonomik yardımları desteklemek amacıyla, 355,6 milyon Euro’luk bir paketin daha önümüzdeki birkaç ay içinde imzalanacağı kaydedildi.

AB açıklamasında, depremde derin yara alan Suriye için de AB Sivil Koruma Mekanizması (UCPM) ve Avrupa İnsani Müdahale Kapasitesi’nin (EHRC) etkinleştirildiği, depremin daha da kötüleştirdiği insani krizin ciddiyeti dikkate alınarak insani yardımın hızla ulaştırılması için Suriye'ye müdahaleyi kolaylaştırdıkları vurgulandı. AB, Suriye'deki depreme yönelik insani müdahale için toplamda, 75 milyon Euro'yu harekete geçirdi.

Dünya Doktorlar Örgütü’nden açıklama

AB’nin yanı sıra, Avrupa’da örgütlü Medecins du Monde (MDM), Kızılhaç, Oxfam gibi insani yardım kuruluşları da depremin birinci yılı dolayısıyla mesajlar yayımladı. Dünya Doktorlar Örgütü (MDM), depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için yardım desteğinin sürdürülmesi çağrısında bulundu.

Yeniden inşa çabalarına rağmen depremlerin binlerce kişinin hayatına mal olduğunu ve milyonlarca insanı etkilediğini vurgulayan MDM Türkiye Temsilcisi Hakan Bilgin, “Toplumlar felaket karşısında olağanüstü bir dayanıklılık gösterdi. Ancak halk hala son derece zorlu yaşam koşullarıyla karşı karşıya. Depremden etkilenen bölgelerde, başta evini ve gelirini kaybedenler olmak üzere birçok insan hala gıda, kira gibi günlük ihtiyaçlarının yanı sıra sağlık harcamalarını da karşılamakta zorluk çekiyor. ‘Normal’ bir hayat yaşamak, ulaşılması zor bir hedef olmaya devam ediyor” dedi.

“Afet bitti ama acılar sürüyor”

MDM Türkiye Operasyon Koordinatörü Mustafa El Othman da “Deprem bölgesinde halen ekonomik zorlukların yanı sıra, ruh sağlığı sorunları ve ağır travmalar yaşanıyor. İçme suyu ve sağlık olanaklarına erişimdeki zorluklar, uyuz ve kolera gibi bulaşıcı hastalıkların yayılmasına, ayrıca birçok fiziksel ve psikolojik acıların yaşanmasına neden oldu. Afet bitti ama acılar devam ediyor” dedi.

Açıklamada, MDM doktorları tarafından Hatay ilinde depremden etkilenen 26 bin 531 kişiye, 32 bin 190 sağlık muayenesi yapıldığı; hemşireler ve ebelerin yaklaşık 5 bin cinsel sağlık muayenesi (doğum öncesi ve doğum sonrası bakım, aile planlaması ve jinekologlara yönlendirme) gerçekleştirdiği; psikososyal destek danışmanları ve psikologların, bireysel ve grup terapi seansları organize ettiği de belirtildi.

MDM’in, mobil bakım üniteleri, birinci derece sağlık merkezleri veya toplum merkezleri aracılığıyla, toplamda 200 binden fazla kişiyi tedavi ettiği kaydedildi.