Alman Dışişleri Bakanı'ndan AB Desteği - 2004-10-21

Avrupa Parlementosu Yeşiller Grubu’nun İstanbul’daki kurultayında konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Türkiye için Avrupa Birligi’ne tam üyelik dışında, ayrıcalıklı ortaklık benzeri formüllerin sözkonusu olamayacağını söyledi.

Alman Yeşiller Partisi milletvekili olan Fischer, Avrupa’nın Türkiye’yi üyeliğe kabul etmek için zamana ihtiyacı olduğunu da bildirdi.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu’nun İstanbul toplantısı çerçevesinde Çarşamba günü Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Yeşiller Grubu Eş Başkanı Daniel Cohn Bendit ve Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu yeni üyesi Olli Rehn bir panelde biraraya geldi.

Konferansta konuşma yapan Almanya Dışişleri Bakanı Fischer, Türkiye’ye AB’de tam üyelik dışında ayrıcalıklı ortaklık verilmesinin sözkonusu olamayacağını söyledi.

Avrupa’da bugün Türkiye’ye ‘hayır’ diyenlerin bulunduğunu söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı, 11 Eylül saldırılarının ardından Türkiye’nin Avrupa güvenliği açısından öneminin arttığını, Avrupa Birligi’nin güvenliği sağlamak için Türkiye’ye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Fischer, “Türkiye’ye bugün hayır diyenlerin, bunun sonuçlarını iyi anlaması ve sonuçlarına katlanmayı kabul etmesi lazım” diye konuştu.

İlerleme Raporu’nun şartlarının sert olduğunu düşünenlerin yanıldığını da bildiren Joschka Fischer, AB ülkelerinin tümünü Aralık ayındaki liderler zirvesinde Türkiye'ye müzakere tarihi vermek icin 'evet' demeye çağırdı.

Bu arada, Avrupa Birligi’nin Genislemeden Sorumlu yeni uyesi Olli Rehn de, tek net hedefin Türkiye'nin Avrupa Birliği’ne girmesi olduğunu söyledi.

Olli Rehn, Türkiye’nin Şubat-Temmuz 2004 arası dönemde önemli anayasa ve mevzuat değişimlerine imza attığına, ancak uygulamada hala eksiklikler olduğuna dikkat çekti.

Özellikle insan hakları, azınlık hakları, sendikal haklar, gayrimüslim hakları, yolsuzlukla mücadele, Güneydoğu’daki durumun normale dönmesi ve işkence gibi konularda uygulamanın yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Rehn, müzakerelerin hızını da reformların temposunun tayin edeceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, Türkiye’nin Avrupa pastasından pay alma peşinde olduğuna dair ifadelerin yanlış ve yüzeysel olduğunu kaydetti.

Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin sadece Türkiye’nin geleceğini değil, uzun vadede Avrupa’nın küresel dünyadaki yerini ve stratejik kimliğini etkileyeceğini belirtti.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn Bendit’in “Türkiye AB üyesi olursa hangi gruplara yakın duracak?” sorusuna da Gül, “Türkiye’de muhafazakar bir partiyiz ama Türkiye dışında sosyal demoratlar ve liberallerle daha fazla uzlaştığımızı görüyorum. Bu konuyu parti gündemine getireceğim,” karşılığını verdi.