Türk-Amerikan İlişkileri Tartışıldı - 2004-06-25

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Elizabeth Jones, Amerikan yönetiminin Orta Doğu’ya demokrasi getirme çabalarında, Türkiye’yi en önemli müttefiklerinden biri olarak gördüğünü ve bu bağlamda çok iyi bir örnek olabileceğini söyledi. Başkent Washington’da katıldığı bir televizyon programında konuşan Bakan Yardımcısı, Türkiye’nin Müslüman çoğunluğa sahip laik bir devlet olduğunu belirtti ve bu özelliğiyle diğer Müslüman ülkelerde de demokrasinin kurulabileceğini kanıtladığını söyledi. Bakan yardımcısı şöyle konuştu:

"Dost ve müttefik pek çok ülkeyle birlikte demokrasinin kurulması için var gücümüzle çalışıyoruz. Irak’ta yönetimi devretmeye hazırlandığımız şu günlerde; Sekizler Grubu zirvesinde alınan kararları da uygulamaya koyma anlamında, Türkiye’yle uyum içinde çalışmayı umuyoruz."

Bakan yardımcısı Jones, Amerika’nın Irak’taki planlarıyla ilgili yaptığı açıklamadaysa, amaçlarının ülkeye demokrasi ve özgürlük götürmek olduğunu ve bu yolda en güçlü müttefik ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi. Elizabeth Jones şöyle devam etti:

"Din özgürlüğü ve demokrasi için çalışıyoruz. Ülke insanının ekonomiye ve siyasal sürece katılımını sağlamaya; bu anlamda önlerinde seçenekler olması için çalışıyoruz. Bir çok ülke bunun için çalışıyor. Türkiye de bizim en güçlü ortaklarımızdan biri ve bu çabanın içinde."

Türkiye’de de CNN Türk televizyonu için çekilen programa katılanlar arasında, Demokrat partili ve eski Kongre üyelerinden Steve Solarz ve Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü başkanı Philip Gordon’la Washington Orta Doğu Politikaları Enstitüsü’nden Soner Çağaptay da vardı. Programda ayrıca, Amerika’nın 3 seçkin üniversitesi Harvard, Princeton ve George Washington’dan katılan öğrenciler Türk Amerikan ilişkileri konusunda görüşlerini açıkladı.

Video konferans sistemiyle Türkiye’den de uzman ve öğrencilerin katıldığı program, bölgede değişen dengeler açısından Türkiye’nin önemi ve Irak’ın geleceğindeki rolü üzerine yoğunlaştı. İstanbul’daki NATO zirvesinden önce Türk- Amerikan ilişkilerinin mercek altına alındığı programda, İstanbul’daki stüdyoda bulunan Türk öğrenciler de Amerikan dış politikası ve Irak savaşı hakkında görüşlerini açıkladı. Galatasaray, Koç ve Bilkent üniversitesinden öğrenciler, Amerika’nın Irak’a demokrasi getirme iddialarını inandırıcı bulmadıklarını belirtti.

Katılımcılar arasında bulunan eski diplomat ve Yeni Türkiye Partisi’nin kurucularından Mehmet Ali Bayar ise, Türkiye’nin Amerika’yla ilişkilerinde karşılıklı güven eksikliği olduğunu ve ilişkilerin yeniden sağlam temellere oturtulabilmesi için bu güvenin en kısa zamanda yeniden kurulması gerektiğini söyledi.