ABD: 'Irak'ta Yeni Bir Rol Üstlenmeye Hazırız' - 2004-05-20

Irak’ta şiddetin giderek tırmanmasına rağmen, üst düzey Amerikalı yetkililer, Bağdat’ta egemenliği 30 Haziran’da geçici Irak hükümetine devretme planının hala geçerli olduğunu açıkladı.

Yetkililer, Amerika’nın işgal yönetimi olarak sorumluluğunu sona erdirmeye ve geçici Irak hükümetinin yakın müttefiki olarak yeni bir rol üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Bush yönetimine yakın kaynaklar Irak’ta ciddi bir güvenlik sorunu yaşanmasına ve egemenliğin devredileceği tarih yaklaştıkça durumun daha da kötüye gitme ihtimaline rağmen, hem egemenliğin devri hem de 30 Haziran sonrasında Amerika ile Irak arasında kurulacak ilişkinin biçimine dair bir strateji belirlendiğini kaydetti.

Irak’ta halen Birleşmiş Milletler Temsilcisi Lakhdar Brahimi, yeni yönetimin yapısıyla ilgili görüşmelerini sürdürüyor ve hükümette yer alacak isimleri belirliyor. Brahimi, gelecek Ocak ayında yapılacak seçimlere kadar görev yapacak olan geçici yönetimin, bir başbakan, bir cumhurbaşkanı, iki cumhurbaşkanı yardımcısı ve yeni hükümete tavsiyelerde bulunacak geniş bir danışma konseyinden oluşmasını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne yeni bir karar tasarısı sunulması ve bu tasarıda, geçici Irak hükümetinin yapısına ve iktidarın devrine ilişkin ayrıntılı bir planın da yer alması bekleniyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın Irak’taki Geçiş Dönemi Koordinatörü Frank Ricciardone, ülkeyi 27 bakanlıkta çalışan Iraklıların yöneteceğini ve 200 Amerikalı danışmanın bunlara yardımcı olacağını söyledi.

Bağdat’ın merkezinde yoğun koruma altındaki Yeşil Bölge’de yaklaşık bin kişinin görev yapacağı yeni bir Amerikan büyükelçiliği açılacağını belirten Ricciardone, ülke çapındaki imar projelerinin denetimi için de dört bölgesel merkez oluşturulacağını ifade etti.

Amerikan askerlerinin hızla ülkeden çekilmesi durumunda bir iç savaş çıkabileceğini vurgulayan Ricciardone bu nedenle Amerika’nın, 30 Haziran’dan sonra da Irak’ta güvenliği sağlamaya devam edeceğini kaydetti:

"Güvenlik, diğer bütün sorunlardan daha önemli. Amerikan hükümeti adına çalışan bütün sivillerin ve koalisyona bağlı çalışan diğer sivillerin güvenlik sorunu, büyük ölçüde çok uluslu güç, özellikle de Amerikan askerleri tarafından çözülecek.”

Ricciardone, güvenlik konusuna verilen bu öneme rağmen, yeni bir Irak için belirlenen uzun vadeli hedeflerin değişmediğini söyledi ancak bu hedeflere kısa vadede ulaşılamayacağını da sözlerine ekledi:

"Çok farklı düzeylerde devam eden bir geçiş süreci yaşadığımızı vurgulamak istiyorum. Irak’ta son derece acımasız bir diktatörlükten, demokratik, hukuk kurallarının geçerli olduğu, açık bir topluma, açık bir ekonomiye geçiş süreci yaşanıyor. Bu hedeflere ulaşacağımızı umuyoruz, ve ben de buna kesinlikle inanıyorum. Bütün bunların Irak’ta bir gecede başarılabileceğini ise beklememek lazım.”

Amerika Savunma Bakanlığının Irak Geçiş Ekibi Direktörü emekli general Mick Kicklighter ise, emrindeki planlama grubunun egemenliğin devredileceği 30 Haziran’dan sonraki sürece; gelecek yıl başında yapılması düşünülen Irak seçimlerine hazırlandığını söyledi:

"Bundan sonraki dönüm noktası, seçimler olacak. Daha sonra da anayasanın yapılması ve yeniden seçime gidilmesi var. Bu nedenle sadece bir Temmuz’u değil, önümüzdeki diğer aşamaları da düşünüyoruz.”

Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerinin eğitimini hızlandıracağını belirten emekli general Kicklighter, bazı olumsuzluklara rağmen Irak güvenlik güçlerinin, ülke çapında iyi hizmet verdiğini kaydetti.

Dışişleri Bakanlığı’nın Geçiş Koordinatörü Frank Ricciardone de, önümüzdeki aylarda Irak’ta koşulların çok zor olmasını beklediğini ve bu koşulların gerektirdiği esnekliğe sahip olmak gerekeceğini söyledi.