BM Güvenlik Konseyi, üye ülkeleri, Irak'ta güvenliğin sağlanmasına yardım etmek için bu ülkeye kuvvet gönderme yönünde teşvik etmeyi öngören bir karar tasarısı üzerinde çalışıyor. Konsey, tasarı üzerinde Perşembe günü New York'ta ilk çalışmalarını, kapalı olarak yaptı. Bağdat'ta, Birleşmiş Milletler Bürosu'na bu hafta girişilen bombalı saldırıda, aralarında BM Irak Özel Temsilsici Sergio de Mello'nun da bulunduğu en az 22 kişi ölmüş, birçok kişi de yaralanmıştı.
Konsey ilk çalışmaları sırasında Irak'ta güvenliğin sağlanması, ekonomik ve siyasi gelişme alanlarında BM örgütünün oynayabileceği rolün nasıl genişletilebileceği konusunda görüş alış verişinde bulundu.
Bu amaçla Amerika ve İngiltere tarafından ortaklaşa hazırlanıp Konseye sunulması beklenen karar tasarısının ayrıntıları konusunda ise bilgi verilmedi.
Perşembe günü New York'ta BM Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşen Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Washington’un, daha fazla ülkeyi Irak’a asker göndermeye teşvik edecek yeni bir Birleşmiş Milletler karar tasarısı üzerinde çalıştığını açıkladı.
Kofi Annan'la ortak basın toplantısı düzenleyen Powell, Amerikalı diplomatların, Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerle, yeni karar tasarısının metni üzerinde görüşmelere başlayacağını söyledi. Ancak Powell, Amerika’nın Irak’ta savaş sonrası yürütülen operasyonların kontrolünü paylaşmaya hazır olduğu yolunda hiçbir işaret vermedi.
Bazı Konsey üyeleri, yeni karar tasarısını kabul için Amerika’nın bu tür bir ödün vermesini istiyor.
Kofi Annan ise Amerika ile Birleşmiş Milletler’in Irak’taki rollerinin karıştırılmaması gerektiğini ve örgütün Irak’a barışgücü askerleri gönderme niyeti olmadığını söyledi. Annan, örgütün rölünün ekonomik ve siyasi yapılandırma ile sınırlı kalacağını vurguladı.
Irak’ta halen 30 ülkeden yaklaşık 22 bin asker, Koalisyon güçlerinin komutası altında görev yapıyor. Dışişleri bakanı Colin Powell buna dikkati çekti, Irak’ta, şimdiden bir uluslararası gücün varlık gösterdiğini söyledi. Ancak Türkiye ve Hindistan gibi bazı ülkeler, Irak’a asker göndermek için yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkartılması gerektiği görüşünü savunuyor.
Bush Yönetimi, Türkiye dahil 20'ye yakın ülke ile askeri katkı konusunu görüşmeye devam ederken Powell, Amerika’nın bu ülkeleri katılmaya teşvik için yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkartma olasılığını araştırdığını açıkladı ve şöyle dedi: "Irak’ta başarıya ulaşma kararlılığımızı yeniden vurgulurken elbette bu konu üzerinde de duruyoruz. Birleşmiş Milletller üyesi diğer ülkeleri daha çok katkıda bulunmaya çağıracak bir karar tasarısı düşünüyoruz. Başkan Bush her zaman, Birleşmiş Milletler’in Irak’ta hayati bir rolü olduğu görüşünü savundu. Bunu defalarca söyledi. Birleşmiş Milletler’in halen hayati bir görev yürütüyor. Sergio de Mello ve meslekdaşlarının yaptığı iş de buydu."
Powell, Genel Sekreter Kofi Annan’a, bombalı saldırıda ölen örgüt personeli için başsağlığı dileklerini iletti. Kofi Annan ise Birleşmiş Milletler’in Irak’ın yeniden inşası yönündeki çalışmalarını sürdüreceğini ancak ülkeye “Mavi Miğferliler” olarak bilinen Birleşmiş Milletler barışgücü askerleri göndermeyeceğini söyledi. Annan şöyle konuştu: "Güvenliğin sağlanmasıyla ilgili olarak Irak’a, Birleşmiş Milletler barışgücü askerleri gönderilmesini önermeyi düşünmüyoruz. Güvenlik önlemleri aslında uluslararası bir güç tarafından yürütülebilir. Bu güç güvenlikle ilgilenirken Birleşmiş Milletler, en iyi hizmet verdiği ekonomik, siyasi ve sosyal alanlara ağırlık verecektir."
Kofi Annan ve Colin Powell, Birleşmiş Milletler’in Bağdat’taki merkezinin Amerika ve İngiltere tarafından korunması yolunda yapılan öneriyi reddettiği haberini doğrulamadı. Haberlerde Birleşmiş Milletler’in öneriyi, bağımsızlığını koruma amacıyla geri çevirdiği öne sürülmüştü.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Irak konusunu Cuma günü de İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile görüşecek.