Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından Pazartesi günü alınan kararda, Genel Sekreter Kofi Annan’ın barış girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından Türk toplumu lideri Rauf Denktaş sorumlu tutuldu.
Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı, Meksika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Adolfo Aguilar Zinser, Konseyin Genel Sekreter’in Kıbrıs’ı birleştirme girişimlerini desteklemeye devam edeceğini söyledi.
Konseyin dün aldığı karar Kofi Annan’ın görüşmeler konusundaki raporuyla ilgiliydi. Genel Sekreter Annan, bu ay başlarında sunduğu raporunda, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından başlıca sorumlunun Denktaş olduğunu savunmuştu. Denktaş suçlamayı reddetmiş ve Genel Sekreterin kullandığı ifadeyi “üzücü” diye nitelemişti.
Türkiye, Güvenlik Konseyi’nin kararına itiraz etti, Kıbrıs konusunda sorumluluğun tek tarafa yüklenmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, doğrudan müzakere sürecinin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın girişimleri sonucu başladığı hatırlatılıyor ve Kıbrıs Türk tarafının sürece aktif bir şekilde katılıp, yapıcı katkılarda bulunduğu vurgulanıyor. Geçen ayki Lahey toplantısı öncesi sadece Türk tarafının değil Rum tarafının da planda yapılmasını istedikleri değişiklikleri gündeme getirdiğine dikkat çekilen açıklama şöyle devam ediyor: “Raporda ve kararda müzakere sürecinde bir netice elde edilememesinin sorumluluğu Kıbrıs Türk tarafına yöneltilmektedir. Oysa, uzun bir müzakere süreci içinde iki tarafın almış olduğu tutumların, gerçekler ışığında ve dengeli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.”
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de karara tepki gösterdi. Lefkoşa’da yapılan yazılı açıklamada, çözümsüzlüğün kaynağının, “Kıbrıs cumhuriyeti” hükümeti unvanını 1963 yılında silah zoruyla gasp eden Rum yönetimine yasal hükümet muamelesi yapanlar olduğu ileri sürülüyor.