Amerika’nın en son 1999 yılında Mars’a gönderdiği iki uydunun peşpeşe tahrip olması Amerikan uzay çevrelerinde şok yaratmıştı. Uydulardan Mars Climate Orbiter'ın, mühendislerin metrik ve İngiliz ölçü birimlerini birbirlerine karıştırmaları yüzünden parçalandığı anlaşılmıştı. Başka bir deyişle, aracın roketlerinin itici kuvveti “pound”, gezegenden uzaklığı ise “metre” olarak hesaplanmış ve bu hata uyduyu yavaşlatacak roketlerin geç açılmasına sebep olmuştu. Climate Orbiter’ın büyük bir hızla gezegene çarpıp parçalandığı sanılıyor. NASA’nın, gezegene bir hafta sonra ulaşan ikinci uydusu Mars Polar Lander’in akıbeti ise hala bilinmiyor. Bir hata nedeniyle motorları erken kapanan aracın ya gezegene çarptığı ya da gezegeni ıska geçip uzayda kaybolup gittiği tahmin ediliyor. Dolayısıyla Mars Odysse’nin başarıyla yörüngesine oturması NASA mühendisleri tarafından sevinçle karşılandı.
NASA’nın Mars Projesi başkanı Matt Landano uydunun istenilen yörüngeye girdiğini ve içindeki tüm aygıtların eksiksiz çalıştığını açıkladı. Uydunun gezegen çevresinde eliptik bir yörüngeye oturduğunu belirten Landona, Mars Odysse’nin her 19 saatte bir Mars çevresinde bir tur atacağını söyledi. Mars Odyssey aracı, ikibuçuk yıl süreyle Mars yüzeyindeki kayaların oluşumunu inceleyecek ve su olup olmadığını belirlemek için hidrojen gazı arayacak.
İngiliz bilimkurgu yazarı Arthur Clarke’ın filme alınan ünlü romanı “2001: Uzay Yolculuğu” filmine atfen “Mars Odise-Mars Yolculuğu” adı verilen araç, görevi tamamlandığında yörüngede kalacak ve gönderilmesi planlanan diğer uydularla haberleşmek için ara istasyon olarak kullanılacak.