Başkan Barack Obama, dün Temsilciler Meclisinde kabul edilen sağlık reformu yasasını imzalamaya hazırlanıyor.
Obama, bir yılı aşkın mücadelesini verdiği yasasının kabulunü övgüyle karşıladı. Yasanın kabulü, sağlık reformunu iç siyasi gündemin birinci sırasına oturtan Başkan Obama için büyük bir zafer sayılıyor.
Amerika’da sağlık sigortası sisteminde büyük değişiklik yapan tasarı dün akşam geç saatlerde Temsilciler Meclisi’nden 212’ye karşı 219 oyla geçti. Cumhuriyetçi Partililer tümü ve 34 Demokrat Partili üyeler tasarıya ‘hayır’ oyu verdi.
Sağlık reform tasarısı, yasalaştığı takdirde, 30 milyon kişiyi sağlık sigortasına kavuşturacak. Ayrıca sağlık sigortası şirketleri, hastalığı olan kişileri sigorta kapsamına almayı reddedemeyecek. Bu şirketlerin, sigorta sahiplerinin primlerinde aşırı zam yapmaları da önlenecek.
Amerika, halkının tümüne sağlık sigortası tanımayan tek zengin sanayileşmiş ülke. Amerikalılar’ı sağlık sigortasına kavuşturmak isteyen birçok Başkan, yıllardan beri başarılı olamamıştı.
Temsilciler Meclisi’nin dün gece kabul ettiği tasarı ve üzerindeki değişikliklerin Senato’da da görüşülmesi ve 51 oyla kabul edilmesi gerekiyor.
Reform Paketinde Neler Öngörülüyor?
Sağlık reformu tasarısında sigortasız 32 milyon Amerikalının sigorta kapsamına alınması hedefleniyor.
Kongre Bütçe Dairesi’ne göre reformun maliyeti önümüzdeki 10 yıl içinde 940 milyar dolar olarak hesaplandı.
Tasarıda devletin sağlık sigortası sağlaması öngörülmüyor. Ancak devlet özel sigorta şirketleri üzerindeki denetimi arttırıyor. Tasarıda sigorta şirketlerinin geçmişteki sağlık sorunlarını mazeret göstererek hastaları sigortalamayı reddetmesi yasaklanıyor. Sigorta primlerine tavan getirilirken primlerin ani bir şekilde arttırılması da önleniyor.
2014 yılı itibariyle Amerikalıların sağlık sigortası edinmesi zorunlu hale gelecek. Reform paketinde ayrıca yoksul kesimlerin sigorta alabilmesi için kaynak ayrılacak.
Kongre Bütçe Dairesi’ne göre sağlık reformu sayesinde 20 yıl içinde bütçe açığı bir trilyon dolar azalacak.
Sağlık reformunun maliyetin karşılamak için Amerika’da yüksek gelirli kesimlerin vergisi arttırılacak.
Öte yandan, pahalı sigorta poliçelerinin vergilendirilmesi ve devletin yaşlılara sağladığı sigorta programında israfın önüne geçilmesi planlanıyor.
<!-- IMAGE -->