Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda bugün Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarının onaylanması bekleniyor. Ancak tasarının Genel Kurul gündemine alınıp alınmayacağı büyük ölçüde Amerikan yönetiminin tavrına bağlı olacak. Amerikan RAND Araştırma Kurumu Türkiye uzmanı Steve Larrabee tasarının onaylanmasının Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ve Ermenistan’a da zarar vereceğini söyledi.
California milletvekili Adam Schiff tarafından hazırlanan 252 sayılı “Ermeni soykırımı tasarısı”, Amerika Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda önceki yıllarda onaylanmıştı. En son 2007 yılında komisyonda onaylanan tasarı zamanın Başkanı George W. Bush’un çabaları sayesinde genel kurula gündemine alınmamıştı. RAND adlı düşünce kuruluşu Avrupa Güvenlik ve Türkiye Uzmanı Steve Larrabee,Obama yönetiminin henüz tasarıyı engellemek için aktif bir çaba göstermediğini söylüyor. Aynı zamanda Amerikan Alman Marshall Vakfı’nda görev yapan Larrabee tasarının komisyonda onaylanmasının Türk-Amerikan ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini ancak asıl önemli olanın konunun genel kurul gündemine alınmaması olduğunu söyledi.
Larrabee ‘Geçmiş yönetimler bu tasarının genel kurula alınmaması için çok çaba sarfetti. Maalesef aynı yoğunlukta bir çabayı Obama yönetiminde göremiyoruz. Belki yönetim komisyon oylamasından sonra daha aktif davranmaya başlar’ diye konuştu.
Larrabee Ermeni tasarısının genel kurul gündemine alınması ve burada onaylanmasının Türk-Amerikan ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerine büyük zarar verebileceğini kaydetti.
<!-- IMAGE -->‘Tasarının onaylanması genel siyasi havayı olumsuz etkiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti tepki verebilir. Amerika’nın İncirlik üssünü kullanımını kısıtlayabilir ya da tamamen sona erdirebilir’ diyen Larrabee Türk halkının da tasarının geçmesine duygusal yaklaşacağını belirtti.
‘Tasarının onaylanmasının Ermenistan’a bir yarar getireceğini de düşünmüyorum’ diye devam eden uzman ‘Pratik açıdan bakılacak olursa Ermenistan ve Türkiye arasındaki uzlaşma süreci zarar görür. Ermenistan Kafkaslarda ekonomik fırsat elde etme şansını kaybeder. Türkiye ile ilişkileri normalleştirme fırsatı da kaçırılmış olur’ dedi.
Amerikalı uzmana göre tasarının geçmesi, Başkan Barack Obama’nın Türkiye ile stratejik ortaklığı canlandırma çabasına da gölge düşürebilir. Türkiye açısından ise Amerika ile ilişkilerin bozulması, Amerika’nın, Türkiye’nin AB üyeliğini ve Nabucco gibi projeleri desteklemesini sekteye uğratma riski taşıyor.