'Geçmişe Değil, İleriye Bakmak Gerek'

'Geçmişe Değil, İleriye Bakmak Gerek'

<!-- IMAGE -->

Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye ve Ermenistan arasında diplomatik ilişkilerin kurulması için başlatılan süreci desteklediğini yineledi ve tarafları “sadece geçmişe değil, ileriye bakmaya” çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı konusundaki bir soruya Türkye Ermenistan arasındaki diplomatik sürece dikkati çekerek yanıt verdi.

Crowley şöyle konuştu: “Her iki tarafı da teşvik etmeye devam ediyoruz. Bu konunun ne kadar duygusal, ne kadar zor bir konu olduğunu anlıyoruz. 90 yıl önce ne olduğu konusunda ortak bir anlayış yok. Ancak her iki liderin attığı cesur adımlara değer veriyoruz ve ilerlemelerini, sadece geçmişe bakmamalarını teşvik ediyoruz.”

Crowley, “Türkiye ve Ermenistan’ın yıllar önce yaşanan tarihi gerçekleri irdelemeleri için önlerinde fırsat var” dedi.

Sözcü, “ilişkilerin normalleştirilmesi her iki ülkenin de çıkarınadır. Bölgenin de çıkarına olacaktır. Bu süreci bir tarafın kazanması, bir tarafın kaybetmesi olarak görmemeliyiz” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da geçen hafta Ermeni tasarısı konusundaki bir soruya, “Türkiye ve Ermenistan’a girişimlerinde yardım edebilmek için çok çalışıyoruz. Bu süreci desteklemeye devam etmek istiyoruz. Ve bundan kesinlikle sapmak istemiyoruz” diyerek yanıt vermişti.

TBMM Heyeti Temaslarını Sürdürüyor

Bu arada, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Başkanı Eskişehir Milletvekili Murat Mercan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve ABD Dostluk Grubu Başkanı Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu başkanlığındaki iki heyet Washington’daki temaslarını sürdürüyor.

Oylamanın yapılacağı Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı California Milletvekili Howard Berman dahil bazı Kongre üyeleriyle görüşen milletvekilleri Türkiye’nin kaygılarını anlatmaya çalışıyor.

TBMM heyeti muhataplarına tasarının Genel Kurul’da kabul edilmesinin Türk Amerikan ilişkilerini ve Türkiye – Ermenistan sürecini olumsuz yönde etkileyeceği mesajını veriyor.

Gazetelerde İlan Veriliyor

Amerika’daki Türk ve Ermeni dernekleri tasarı konusundaki görüşlerini basın yoluyla Kongre’ye ulaştırmaya çalışıyor.

Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) ve Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Washington Post gazetesine tam sayfa ilan vererek 252 sayılı tasarının reddedilmesi çağrısında bulundu. Amerika Türk Koalisyonu da (TCA) Washington’daki siyasi çevreler tarafından sıkça okunan Politico gazetesine tam sayfa ilan verdi. Politico gazetesinde Amerika Ermeni Ulusal Komitesi’nin de ilanı yayınlandı.

Bu arada, Lehigh Üniversitesi öğretim üyesi ve Carnegie Vakfı uzmanı Prof. Dr. Henri Barkey'nin Washington Post gazetesinde konuyla ilgili olarak bir makalesi yayınlandı.

Barkey şöyle yazıyor: "Türkler, Ermeniler ve Amerika soykırım ifadesini siyasileştirerek sulandırıyorlar. Ancak Ermenilerin ekonomik izolasyonuna son vererek, onların yaşamında anlamlı bir değişim sağlayacak bir anlaşmayı mümkün kılacak tek güç Amerika’dır. Obama yönetimi Türk-Ermeni ilişkilerini normalleştirecek ve sınırın açılmasını sağlayacak bir anlaşmanın imzalanması için çaba harcıyor. Durumun hassasiyetinin farkında olan Obama, 2009 Nisan'ındaki konuşmasında soykırım ifadesini kullanmamıştı. Sorunu derinleştirmek hiç şüphesiz süreci geri götürecektir. Amerika’daki Ermeni seçmenlerin tepkisinden çekinen Kongre üyeleri, çabalarını Ermenilerin yararına olacak bir uzlaşma sağlanmasına yoğunlaştırmalıdır. Kongre üyeleri, ellerindeki gücü eski kavgaları canlandırmak için değil, yeni sorunları çözmek için kullanmalıdır."

Tasarının Onaylanması Muhtemel

Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin benzer bir tasarı en son 2007 yılında Dışişleri Komisyonu’nda onaylanmıştı. Mevcut Komisyon üyelerinden 23’ü 2007 yılında sunulan aynı tasarıya destek vermiş, 15’i ret oyu kullanmıştı. Tasarının bu yıl da komisyondan geçmesi bekleniyor.

252 sayılı tasarının herhangi bir yaptırım gücü yok, bağlayıcı değil. Tasarı, “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” çağrısında bulunuyor. Bu tür tasarılar, Kongre üyelerinin görüş veya beklentilerini belirtmekten öteye gitmiyor. Bağlayıcı olmamasına rağmen tasarının Amerika gibi nüfuzlu bir ülkenin meclisinde kabul edilmesi halinde Ermeni iddialarını destekleyenler güç kazanmış olacak.

Tasarının yarın Komisyon’da onaylanması durumunda Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınması için girişimler başlayacak. Daha önceki yıllarda olduğu gibi esas mücadele o zaman verilecek.