ABD'de Sürat Trenleri İçin Yeni Hatlar Açılıyor

ABD'de Sürat Trenleri İçin Yeni Hatlar Açılıyor

<!-- IMAGE -->

Avrupa ve Uzakdoğu’da hızlı yolcu trenleri yıllardır kullanılırken Amerika’da Washington, New York ve Boston hatları hariç eski ve yavaş yolcu trenleri seferlere devam ediyor. Ancak bu durumun kısa zamanda değişmesi söz konusu. Başkan Obama, Amerika’da da hızlı yolcu treni seferleri için yeni hatlar kurulacağını ve projeye 8 milyar dolar ayrıldığını açıkladı.

Fransa’daki yolcu treni saatte 574 kilometre hızla ilerliyor. Hız rekoruysa, Japonya’da hızı saatte 581 kilometreye ulaşan trene ait. Çin de bu konuda öncü ülkelerden.

Amerika’daysa Washington-New York-Boston seferini yapan ve Acela olarak bilinen en hızlı trenin sürati, Fransa ve Japonya’dakilerin ancak yarısı olan 241 kilometre hıza sahip. Bu trenlerin sadece yarısı saatte 170 kilometre hıza çıkabiliyor.

Ancak Ulaştırma Bakanı Ray LaHood’a göre Amerika’da trenler değişmek üzere.

LaHood, “Los Angeles ve San Francisco arasını 3 saatten az sürede, saatte 354 kilometre hızla katettiğimiz günlere hazırlanıyoruz.” diyor.

California’daki hızlı tren yolu inşaatının 2012’de başlaması bekleniyor. Trenler 2020’de hizmete girebilir. Amerika’da hızlı tren seferleri için uygun şartlar oluşmuş durumda.Başkan Obama, hızlı trenyolu hatlarının inşaatına ekonomik teşvik paketinden 8 milyar dolar ayrılacağını açıkladı. Başkan, projejenin istihdam yaratacağını bildirdi.

Amerika’da demiryolu işçilerini temsil eden en büyük sendika olan United Transportation’dan John Risch şöyle konuşuyor:

“Sadece California’da iki hızlı tren yolu hattı yapımının 160 bin kişiye iş alanı açması bekleniyor.”

Proje kapsamında nüfusu yoğun bölgeler arasında 13 demiryolu koridoru oluşturulacak.Ancak Amtrak yetkilisi Steve Kulm, özel demiryolunun sadece California ve Florida inşa edileceğini, bu yüzden hızlı tren hizmetinin yalnızca bu iki eyalette verileceğini söylüyor.

Kulm, “Avrupa ve Uzakdoğu’yla Amerika’daki hızlı trenler arasında fark var. Avrupa ve Uzakdoğu’da yalnızca hızlı trenlerin sefer yaptığı demiyolları inşa edilmiş. Amerika’daysa yolcu trenleri, daha yavaş yük trenleriyle aynı hatları paylaşıyor.” diyor.

Hükümetin ayırdığı fonların çoğu altyapıyı geliştirmek ve yavaş trenlerin bakımı için harcanacak.

Steve Kulm, Acela’nın havayolu şirketleriyle rekabet ettiğini söylüyor:

“Washington ve New York arasındaki yolcu trenleri, pazarın yalnızca yüzde 20’sine sahipti. Bugün Amtrak, havayoluyla karşılaştırıldığında pazarın yüzde 61’ine hakim. Kuzeydeki New York-Boston hattında da yolcu sayısı artıyor.”

Çevreci örgütler, projeye destek veriyor. Çevreyle uyumlu şirketlerin gelişimini teşvik eden Çevre Hukuku ve Politikaları Merkezi’nin başkanı Howard Learner şöyle konuşuyor:

“Yolcu başına düşen kilometre açısından, demiryolları, otomobille seyahatten 3, havayoluyla seyahattense 6 kat daha çok yakıt tasarrufu sağlıyor. Tren seyahatlerinin sera etkisi yapan gazların salımı ve çevre kirliliğini azaltmada çok etkili olduğu açıkça görülüyor.”

United Transportation sendikasından John Risch’e göre, trenle seyahatin birçok yararı var.

Risch, “Yolcu trenleri, asansörler hariç, kullanabileceğimiz en güvenli ulaşım araçları. Yakıt tasarrufu sağlayan trenler, trafik sıkışıklığını ve havaalanlarındaki kalabalığı hafifletir. Yabancı petrole olan bağımlılığını azaltır. Trenler, en güvenli, temiz ve çevreci ulaşım araçlarıdır.” diyor.

Bazı uzmanlara göre, 8 milyar dolarla birçok küçük proje başlatılacak, ancak bu ödenek bunları tamamlamaya yetmeyecek. Projeyi destekleyenlerse hızlı trenlerin toplu taşımacılıkta yeni bir dönemin temellerini atacağını söylüyor.