Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Tartışması

Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye Tartışması

Türkiye’nin yoğun ve gergin gündemi Karma Parlamento Komisyonu’nun çalışmalarına da yansıdı. Türkiye’deki son gelişmelere ilişkin olarak getirilen farklı yorumlar belli bir aşamada tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu tartışmalar arasında en dikkat çekenlerden biri de Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen arasında yaşandı.

Öymen, Türkiye raporunda askerin siyaseti yönlendirdiği yönünde vurgular yer almasını eleştirdi. TBMM’den askerin etkisiyle geçen tek bir yasa olmadığının altını çizen Öymen, “Bu durumda nasıl böyle bir atıf yapılabilir?” diye sordu. Oomen-Ruijten, Öymen’in eleştirisine “Bir de çıkarsaydı” şeklinde cevap vererek askerlerin parlamentoyu değil, parlamentonun askerleri denetlemesi gerektiğini söyledi.

Son haftalarda meydana gelen yargıyla ilgili gelişmeleri de değerlendiren Hollandalı parlamenter, bir başsavcının tutuklanmasını ve onu tutuklayan bir başka savcının yetkilerinin alınmasını “Bu iyi bir görüntü değil” sözleriyle değerlendirdi. Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Helen Flautre’un gündeminde ise Balyoz Operasyonu bağlantılı tutuklamalar vardı. Flautre, bu davalarla ilgili olarak yargının işini yapmasına olanak tanınması gerektiğini söyledi.

Toplantının tartışma yaratan konularından biri de Doğan Grubu’na yönelik vergi cezasıydı. Özellikle bazı AKP milletvekilleri bu cezalara Avrupa Birliği belge ve açıklamalarında yer verilmesini eleştirdiler. Flautre ise bu vurgunun gerektiğinin altını çizdi. Flautre, gruba kesilen cezanın belgelere yansımasının nedeninin çoğu parlamenterin konuyu sadece mali ve adli bir konu olarak görmemesi ve siyasi bir boyut taşıdığını düşünmesi olduğunu söyledi.

Toplantı sırasında Avrupalı parlamenterler Türkiye’deki uygulamaları eleştirirken Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı AKP milletvekili Lütfi Elvan da Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye eşit davranmamasını eleştirdi: “Bize hep şu söylendi. Diğer aday ülkelere ne uygulanıyorsa size de onu uygulayacağız denildi. Kesinlikle ve kesinlikle farklı bir uygulama içerisinde olmayacağız denildi. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin tamamı Türkiye’yle müzakerelerin başlamasına evet dedi. Pekiyi ne oldu da çok basit bir usul bile yerine getirilmiyor. Bunları tartışmamız gerekiyor.”
Elvan, yaşanan sıkıntılara karşın Avrupa Birliği yolundan dönmelerinin söz konusu olmayacağını söyledi.