Clinton Çin'i Uyardı

Amerika, Çin’i İran’ın nükleer programı konusunda uyardı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İran’ın nükleer hedeflerinin Basra Körfezinde istikrarı bozacağı, Çin’e enerji ve diğer ham madde akışını tehlikeye sokacağını söyledi.

Clinton, Pekin’in İran gibi öndegelen bir ticaret ortağına sert yaptırımları desteklemekten kaçınmasını anladığını ancak bunun uzun vadeli olumsuz sonuçlarını düşünmesi gerektiğini belirtti.

Atom Enerji Dairesi, İran’ın uranyumunu zenginleştirmek üzere Fransa ve Rusya’ya vermesini, karşılığında ise İran’a nükleer araştırma reaktöründe kullanılmak üzere yüksek kalitede yakıt vermeyi önermişti. Ancak İran öneriyi reddetmiş bulunuyor.

Amerikan Dışişleri Bakanaı Hillary Clinton, resmi bri ziyaret için gittiği Paris’ten Çin’e çağrı yaparak, nükleer çalışmalarını sürdüren İran’a yaptırım uygulanması için diğer büyük debletlere katılma çağrısında bulundu. Nükleer silahla donatılmış bir İran’ın herkes için büyük tehlike olacağına işaret eden Clinton, Çin’i kısa vadeli ekonomik çıkarlarını değil, uzun vadeli çıakrlarını düşünmeye davet etti.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün Paris’ten Çin’e seslenerek İran’a yaptırım uygulama konusunda kendilerine katılması çağrısında bulundu.

Clinton Perşembe günü Londra’da düzenlenen Afganistan konferası’nın ardından Paris’e geldi. Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına katılışının üzernden yaklaşık bir yıl sonra Paris’e gelen Hillary Clinton, Paris’te Askeri Okul’da yaptığı konuşmada, Obama yönetiminin aylar süren diyalog çabalarına rağmen İran ile ortak bir noktaya ulaşamadıklarını bildirdi. Giderek diyalog ortamından uzaklaştıklarını dile getiren Amerikan Dışişleri Bakanı, baskı ve yaptırım konusunda daha da ileri bir noktaya gidilmesi gerektiğini söyledi. Clinton, 'Çin’in nükleer silahla donanan bir İran’ın körfezdeki yıkıcı gücünü anlamak için büyük bir baskı altında olacaktır 'dedi.

İran’dan petrol alan 3’üncü ülke olan Çin, İran’ın sivil nükleer kılıfı arkasında nükleer silah üretip üretmediğini diyalog yoluyla anlamaya çalışan 6’lılar grubunun üyesi.İran’ın uranyumunu kendi sınırları dışında bir ülkede zenginleştirme önerisini kabul etmemesinin ardından Güvenlik Konseyi kararıyla daha sert bir yaptırıma gitmeye hazırlanıyor. Ancak 6’lılardan Almanya, Amerika, Fransa, İngiltere ve Rusya yaptırımı onaylarken, Çin, bu fikre yanaşmıyor ve diyaloğun sürmesi çağrısında bulunuyor. İran’ın nükleer silaha sahip olmasının bölgede silahlanma yarışını da tetikleyeceğini açıklayan Clinton, İsrail’in de böyle bir gelişmeyi varlığına tehdit olarak algılayacağını söyledi. Hillary Clinton, bütün bunların dünyabarışı için çok tehlikeli olduğuna vurgu yaptı. Çin’e kısa vadeli ekonomik çıkarlardan çok, uzun vadeli dünya barışını düşünmesi çağrısında bulundu.

Clinton’ın bu açıklamaları Amerika’nın İran konusunda daha hızlı ilerleme isteğini gözler önüne serdi. Amerika Şubat ayında, Fransa’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi başkanlığını aldığında yeni bir karar çıkarmayı hedefliyor. Fransa, 6’lılar arasında İran konusunda Amerika’ya en yakın ülke pozisyonunda. Öğlen Elysee Sarayı’nda gerçekleşen Nicolas Sarkozy-Hillary Clinton görüşmesinin ardından yapılan açıklama da bunu gösteriyor. Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Sarkozy’nin ikili görüşmede İran’a daha sert yaptırım uygulanması gerektiği konusunda ısrarla durduğu belirtildi. Rusya da 'Büyük devletler İran’ın uluslararası yükümlülüklerini kabul etmesi için sonsuza dek bekleyemezler' diyerek tavrını Amerika’dan yana koydu.

Clinton, Avrupa’nın güvenliği için Amerika ile birlikte hareket etmesinin önemine işaret etti. Amerika ile partner ve Rusya’yı da içine alan bir Avrupa’nın daha güvenli olacağını söyledi. Clinton, NATO’nun yıl sonuna doğru 21’inci yüzyılın terörist tehditlerle mücadele edebilmek için kendini yenileyeceğini de bildirdi. Amerika ne olursa olsun, NATO Sözleşmesi’nin 5’inci maddesiyle düzenlenen, 'Bir NATO üyesi ülkeye yapılan saldırı diğer tüm üyelere yapılmış sayılır' ilkesini korumak istiyor.

Arzu Çakır'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.