Alman Bakan'ın Türkiye Ziyaretine Tepkiler

Alman gazeteleri, Guido Westerwelle’nin Türkiye ziyaretine, bugün ana sayfalarında ve yorum köşelerinde çok geniş yer ayırdı. Dışişleri Bakanının Ankara ve İstanbul’daki görüşmelerinde, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini savunması ve Türkiye’deki reform sürecine destek vermesini öne çıkaran gazeteler, Westerwelle’nin ‘Ben kısa şortlu bir turist olarak değil, Almanya’nın Dışişleri Bakanı olarak buradayım, benim söylediklerim geçerlidir’ şeklindeki sözleriyle Berlin’deki koalisyon partneri Birlik Partileri’ne gönderme yaptığını öne sürdüler. Yorumlarda, Westerwelle’nin Türkiye ile olan politik ve ekonomik ilişkilere yeni ivme kazandırmayı amaçladığı, ancak Ankara’ya yönelik sıcak mesajlarıyla partisi Hür Demokrat Parti ile Birlik Partileri’nden Hrıstiyan Sosyal Birlik CSU’nun karşı karşıya gelmesine yol açtığı da vurgulanıyor.

Gerçektende Westerwelle'nin Türkiye temasları, Angela Merkel Başbakanlığındaki koalisyon hükümetindeki gerginlikleri daha da alevlendirdi. CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt, Westerwelle’yi sert sözlerle eleştirirken, Türkiye'nin AB üyesi olamayacağını, Almanya'nın ve AB’nin çıkarlarının Türkiye’nin üyeliğinden daha önemli olduğunu söyledi.

Dobrindt’in Alman Dışişleri Bakanı’nı, Ankara’da gizli anlaşma yapmakla suçlaması, liberallerin tepkisine neden oldu. FDP’li Devlet Bakanı Werner Hoyer, CSU’yu koalisyon protokolünü zedelemekle suçladı. Türk Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Faruk Şen, Birlik Partileri’nin muhafazakar kanadının Türkiye konusundaki tavrını sürdürmesini hata olarak yorumluyor.

Bu arada koalisyon partnerlerinin 17 Ocak’ta bir kriz zirvesinde bir araya gelecekleri, bu toplantıda gündemdeki diğer konuların yanısıra Westerwelle’nin Türkiye ziyaretinin de tartışılacağı belirtiliyor. Almanya-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını savunan Faruk Şen, Alman Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarıyla Türkiye’yi AB yolunda cesaretlendirdiği görüşünde.

Alman Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bugün İstanbul’da yaptığı görüşmelerden sonra, Türkiye’den ayrılarak, resmi ziyaret amacıyla Suudi Arabistan’a geçti. Bu arada Berlin’deki diplomatlar, Westerwelle’nin Ankara’daki görüşmeleri kapsamında, Alman Cumhurbaşkanı Horst Köhler ve Alman Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye’ye resmi ziyaret planlarının da somutlaştırıldığı ve Köhler ile Merkel’in bu yılın ilk yarısında Türkiye’ye gidecekleri bildirildi. 2004 yılından beri görevde bulunan Alman Cumhurbaşkanı Köhler Türkiye’yi hiç ziyaret etmedi. Merkel ise Türkiye’ye son resmi ziyaretini 2006 yılının Ekim ayında yaptı.

Cem Dalaman'ın haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.