İran ve Fransa İlişkileri Geriliyor

Fransız genç öğretim görevlisi Clotilde Reiss’in ajanlık suçlamasıyla İran’da tutuklanması Tahran ile Paris arasında ipleri gerdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, genç Fransız araştırma görevlisinin derhal serbest bırakılmasını isterken, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de, bu olayın devletler arası bir soruna dönüşmemesi uyarısında bulundu.

Clotilde Reiss, İsfahan Üniversitesi’nde Fransızca ders veren genç bir kadın araştırmacı. Ama İran yönetimi Reiss’i ajan ilan etti. Suçu ise olaylı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Ahmedinecad karşıtı gösterilerde cep telefonu ile fotoğraf çekmek. Reiss 1 Temmuz tarihinden bu yana Tahran’da Evin cezaevinde tutuklu bulunuyor. Açıklama önceki akşam Fransız Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Genç araştırmacı 5 aylık Fransızca öğrtmenliğinin ardından ülkesine dönmek üzereyken havaalanında yakalanarak göz altına alındı.

Clotilde Reiss’in tutklanması bir süredir hissedilen Paris-Tahran arasındaki gerilimi daha da artırdı. Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, genç Fransız araştırmacının derhal serbest bırakılarak ülkesine gönderilmesini istedi. Brezilya Devlet Başkanı Lula de Silva ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında İran’a sert bir mesaj gönderen Sarkozy, İran üzerine araştırma yapan genç bir öğrencinin ajanlık suçlamasıyla göz altına alınmasının ‘tamamiyle hayal ürünü bir yaklaşım’ olduğunu söyledi. Genç öğrencinin masum olduğunu ve en kısa zamanda bırakılacağından bir an olsun şüphe duymak istemediğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı, bir Fransız’ın ajanlık bahanesiyle zorla kaçırılıp tutuklanmasını kimsenin kabul etmeyeceğini söyledi.

Kouchner, cep telefonuyla fotoğraf gönderen birinin ajanlıkla suçlanmasının saçma olduğunu söyledi. Konunun aydınlığa kavuşturulmasını ve genç kadının bir an evvel serbest bırakılmasını beklediklerini bildirdi. Tutuklunun bir araştırma görevlisi olduğunu ve İsfahan’da çalıştığını kaydeden Kouchner, Reiss’in de milyonlarca İranlı gibi olaylara tanıklık ettiğini ve gösterilerde aktif rol almadığını savundu.

Diplomasi kulislerinde dolaşan bilgilere göre ise Clotilde Reiss, seçimlerin ardından İsfahan’da düzenlenen Ahmedinecad karşıtı gösterilere katıldığı için Tahran yönetiminin şimşeklerini üzerine çekti. Üstelik katılmakla kalmayıp burada fotoğraflar çekerek internet aracılığıyla Tahran’daki arkadaşlarına gönderdi. Reiss’in üniversitedeki arkadaşları genç kadının kendisine itham edilen hiç bir suça iştirak etmediğini ve bunun sahte bir yargılama olduğunu dile getiriyor. Ailesi ise Reiss’in ajan olamayacak kadar düzenli ve utangaç bir karakteri olduğunu anlatıyor.

Reiss’in tutuklanması Avrupa Birliği ile İran arasındaki ilişkilerin gerildiği bir döneme denk düşüyor. Üstelik, AB ülkeleri arasında İran’da kanlı bir şekilde bastırılan gösterilere en sert tavrı Fransa almış ve oyların yeniden sayılmasını istemişti. Diplomatlar gösteriler karşısında İran’da İngiliz büyükelçiliği çalışanlarının göz altına alınmasının ve bunlardan birinin halen tutukluluğunun devam etmesinin, ardından Reiss’in tutuklanmasının şaşırtıcı olmadığını belirtti.