Küresel ekonomik krizden en fazla etkilenen ülkelerin başında, Rusya geliyor. Büyük bir enerji ihracatçısı olan Rusya birçok ülkede olduğu gibi sadece bankacılık ve borsada kayıplar yaşamakla kalmadı, aynı zamanda petrol fiyatlarının hızla düşmesinden de etkilendi.
Rusya’da tefeci ve rehinci dükkanları, bu günlerde işlerin yoğun olduğu ender yerlerden. Müşteriler genellikle 30’la 45 yaş arasında, rehin bıraktıkları mallarsa çoğunlukla altın, ya da mücevher. Rusya’daki Tefeci ve Rehinciler Birliği Başkanı Mihail Unksov “Bu dükkanlara düzenli ve yeterli geliri olmayanlar geliyor,” diyor.
Rusya’da ekonomik büyüme, borsanın % 70 değer kaybetmesiyle şimdilik durmuşa benziyor. Rublenin değeri, son 3 yılın en düşük seviyesinde. Merkez Bankası, likiditeyi arttırmak ve Ruble’nin değerini yükseltmek için rezervlerinin % 25’i olan 150 milyar dolar harcadı. Rusya, bu rezervleri, petrolün fiyatı yüksekken elde etmişti.
Rusya’da bütçenin yaklaşık yarısını, doğalgaz ve petrol satışları oluşturuyor. Enerji sektöründen de vergi geliri elde ediliyor. Ham petrol fiyatının hızla düşmesi Rus bütçesinde büyük bir açığa neden olabilir. Bu durumda iş gücünün yarısından fazlasını oluşturan ve işvereni hükümet olan milyonlarca kişi, durumdan etkilenebilir. Moskova’daki bağımsız Ulusal Enerji Güvenlik Fonu Başkanı Konstantin Simonov’a göre, petrol üretici ve satıcıları, Rusya’nın çok yönlü olmayan ekonomisini destekleyen üç ayağın ikisini oluşturuyor. Simonov “üçüncü ayaksa petrol ve doğalgazdan elde edilen karı tüketenler. Bunlar arasında lokanta sahipleri, müteahhitler var. Petrolden elde edilen para ülkeye girdikten sonra emlak, araba ve gıda satın almak için kullanılıyor, “ diyor.
Rusya’da düşük petrol fiyatları ve krediye erişimin zorlaşması, inşaat sektörünün yavaşlaması, otomobil satışlarının azalması ve lokantalarda daha az müşteri anlamına geliyor.
Başbakan Vladimir Putin, kısa süre önce ekonomik sorunların artacağı konusunda uyarıda bulunmuş, ancak halka, zorlukları en az kayıpla atlatacakları yönünde güvence vermişti. Başbakan Putin “Altın rezervlerimizin bolluğu, ülkemizde ve dünyada karşı karşıya kaldığımız ekonomik sorunları, büyük dalgalanmalar olmadan aşmamızı sağlayacaktır, ” dedi. Putin, işsizlik oranındaki hızlı artışın farkında olduğunu söylüyor. İktisatçılarsa, petrol fiyatlarının düşük seyretmesi ve küresel krizin altı aydan fazla sürmesi halinde Rusya’nın rezervlerinin tükeneceği uyarısında bulunuyor.
Tefeci ve rehinci sektörünün başkanı Mihail Unksov, müşterilerin % 95’inin mallarını geri aldığını, bunun da, 400 Dolar’dan az borç alanların borçlarını ödeyebilecek durumda olduğunu gösterdiğini söylüyor.