AB Rusya'yla İlişkileri Değerlendirecek

Avrupa Birliği liderleri Rusya’nın Gürcistan’a askeri müdahalesine verilecek karşılığı görüşmek üzere Brüksel’de bugün toplanıyor. Birliğe üye 27 ülkenin liderleri Gürcistan’a destek ifade ederken, Güney Osetya ile Abazya’nın bağımsızlığını tanıyan Rusya’yı eleştirecek. Ancak Rus petrolü ve doğal gazına bağımlı Avrupa Birliği’nin Moskova’ya karşı ekonomik yaptırım kararı alması beklenmiyor.

Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları Dönem Başkanı Fransa’nın çağrısı üzerine bugün Brüksel’de düzenlenecek bir zirvede biraraya geliyor. Zirvenin tek bir gündem maddesi var o da Rusya’nın Gürcistan’a yönelik askeri harekatı ve sonrasındaki gelişmelerin Brüksel-Moskova hattındaki ilişkilere etkisi. AB liderleri bu zirvede iki konuda ortak tutum belirlemeye çalışacaklar. Bunlardan ilki, bu aşamadan sonra Rusya’yla ilişkilere verilecek yön ikincisi ise Gürcistan’a yönelik destek politikası. AB’nin en fazla zorlanacağı konuyu da ilki oluşturuyor. Bunun nedeni ise AB üyeleri arasında Rusya’yla ilişkilerin geleceğine verilecek yön konusunda ciddi görüş ayrılıkları bulunması.

Polonya, İsveç ve Baltık ülkelerinin başını çektiği bir grup Moskova’nın askeri harekatının ve Güney Osetya’yla Abhazya’nın bağımsızlığını tanımasının karşılıksız kalmaması gerektiğine inanıyor. Bu çerçevede son günlerde somut yaptırımların devreye sokulması da gündeme geldi. İngiltere de bu gruba yakın duran bir tavır sergiledi. Ancak yapılan son değerlendirmeler ve Moskova’yla ilişkileri koparacak bu tür bir adımı engelleme konusunda kararlı bir tavır takınan Almanya ve Fransa’nın etkisiyle bu opsiyon rafa kaldırıldı. Bu opsiyonun bir kenara bırakılmasında Rusya’ya karşı radikal adım atılması halinde bunun kime daha fazla yarar sağlayacağı konusunda yapılan değerlendirmelerde “olası yaptırımların bumerang etkisinin çok yüksek olacağı” sonucuna varılmasının etkisi büyük oldu.

Bu kararı değerlendiren bir AB Dönem Başkanlığı yetkilisi, “Rusya'yla ilişkilerde yaptırım değil diyalog aşamasındayız. Yaptırım aşamasının zamanı gelmedi” dedi. Bu söylemden, “AB, zamanı geldiğinde yaptırımları devreye sokar” sonucu çıkarılabilecek olsa da Brüksel'in Moskova'yla bu tür bir mücadeleye girmesi oldukça zor gözüküyor.

AB'nin Rusya'ya yönelik manevra alanı oldukça sınırlı. Bunun nedenlerini ise Rusya'nin siyasi ağırlığı ve AB'nin en önemli petrol ve doğal gaz sağlayıcısı olması oluşturuyor. Tüm bu zorluklar dikkate alındığında bugünkü zirve sonuç bildirisinde AB’nin Rusya’yla ilişkilerin geleceğini Moskova’nın tutumuna endekslemesi bekleniyor. Bunun yanında Rusya’dan, Gürcistan ile vardığı ateşkes anlaşmasına tam anlamıyla uyması istenecek. Zirvede Gürcistan’a ise hem siyasi hem de ekonomik anlamda destek verilecek. Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına verilen önemin de altının çizileceği zirvede, Tiflis başbakan düzeyinde bir heyetle temsil edilecek.