'2008 Sonrası Türkiye' Ertelendi

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türk-Amerikan İş Konseyi New York’ta 16 Ekim’de yapacakları '2008 Sonrası Türkiye' konulu toplantıyı ertelediklerini açıkladılar. Konferansın ertelenmesine geçen ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun Ermeni soykırım kararının kabul etmesi gösterildi.

16 Ekim’de Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Türk Amerikan İş Konseyi (TAİK) New York'ta Yıllık Yatırım Konferansı çerçevesinde "2008 Sonrası Türkiye" konulu bir toplantı düzenleyecekti. Uluslararası finans çevrelerinin üst düzey yetkililerinin çağrıldığı toplantıya, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de katılacaktı.

Konferansın ana amacı seçimler sonrası Türkiye’deki yatırım ve iş ortamının ABD’li yatırımcılara anlatılması ve yabancılar için yeni AK Parti hükümetinin sağlayacağı kolaylıkların kendilerine yetkili ağızlardan aktarılmasıydı. Ağırlıklı olarak sağlık, gayrimenkul, telekom, enerji gibi hedef sektörlerdeki yatırım olanaklarının tartışılacağı konferans, ABD iş dünyasının devleriyle Türk iş adamlarını bir araya getirecekti. Ancak toplantıya saatler kala DEİK bir basın bildirisiyle toplantıyı ertelediğini duyurdu.

Basın açıklamasında “ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde sözde Ermeni soykırım kararının kabul edilmesi üzerine, planlanan konferansın ertelenmesi uygun görülmüştür. Zira Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen karar tasarısı, Türkiye’de büyük üzüntü ile karşılanmış ve haklı tepkilere yol açmıştır. Bu itibarla, “Turkey- Beyond 2008” konulu konferans, ileri bir tarihte gerçekleştirilmek üzere ertelenmiştir” denildi. Konferansa katılmak üzere New York’a gelmesi beklenen Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in de ABD gezisini iptal ettiği öğrenildi.

Konferansa katılması beklenen bazı Amerikan şirketlerinin yöneticileri de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun kararından sonra toplantının hedeflerine ulaşmasında zorluk çekileceği görüşündeydi. Zira Wall Street analistleri, tasarının Dışişleri Komisyonu'nda oylanmasının hemen ardından müşterilerine gönderdikleri raporlarda sözkonusu gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtmişlerdi. Amerikan yatırımcılarına, ikili ilişkilerde gergin bir döneme girildiği uyarısında bulunan uzmanlar, Amerikan tüketim mallarında bunun olumsuz etkilerinin görüleceği yönünde fikir de bildirmişlerdi. Böylesi raporların yatırımcıların elinde dolaştığı bir dönemde özellikle sağlık, enerji ve telekom gibi devletin ağırlının hissedildiği sektörlerden ABD’li yatırımcıların uzak durmaya eğilimli olacağı belirtiliyor ve konferansın etkisinin sınırlı kalacağı kulislerde konuşuluyordu.

Öte taraftan ABD’li uzmanlar, “2008 Sonrası Türkiye” konferansının ertelenmesinin Türk iş dünyasından karar tasarısına gelen ilk tepki olduğu görüşünde hem fikir. Her ne kadar konferansın hedeflendiği kadar etkili olamayacağı düşünülse de yine de toplantının ertelenmesi Wall Street’te endişeyle karşılandı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı 22 Ekim’de, Washington’da düzenlenen IMF-Dünya Bankası yıllık genel kurulu çerçevesinde, Türkiye ekonomisini dünya liderleriyle tartışmak üzere bir konferans düzenliyordu. Konferansın katılımı, konuşmacıları ve programı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile TOBB tarafından organize edilirken, konferans için çağrıyı ABD Dışişleri Bakanlığı , Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve TOBB yapıyordu. İki hafta önce TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bu konferansın ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çağrısıyla düzenleniyor olmasının, Türkiye'nin önemini gösterdiğini söylemişti. Şimdi ise bu konferansın da iptal edilip edilmeyeceği ABD iş çevrelerinde merakla bekleniyor.