Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un Yüksek Düzeyli Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nde yaptığı konuşmada küresel ısınmayla mücadelede Türkiye’nin yaptıkları ve yapacakları üzerine yoğunlaştı.
Türkiye’nin hızla büyüyen bir piyasa ekonomisine sahip olduğunu belirten Erdoğan ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği ve içinde yer aldığı OECD ülkelerinin ortalama sera gazı salım değerlerinin yaklaşık üçte biri oranında daha az emisyon ürettiğini söyledi. Başbakan konuşmasında kısaca şu dikkat çekici mesajı verdi: "Türkiye sürdürülebilir kalkınma ilkesi çerçevesinde ekonomik gelişmesine devam edecek; ancak iklim değişikliğine katkı konusunda sadece 'hakkaniyet' ve 'ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar' ilkeleri temelinde, mücadeleye devam edebilir. Bilindiği gibi, Türkiye henüz BM’nin İklim Değişikliği ile alakalı BM Kyoto Protokolü’ne taraf değil."
Erdoğan, Türkiye'nin Kyoto Protokolü’ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildiğini de sözlerine ekledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu çerçevesindeki ilk günkü temaslarından ise şüphesizki en dikkati çekeni Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ile görüşmesi oldu. İki lider Sarkozy Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk kez bir araya geldiler. Yaklaşık bir saat süren görüşmeyi Başbakanlık kaynakları derin ve memnuniyet verici olarak nitelendirdiler. Erdoğan’ın Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkmasıyla tanınan Sarkozy’e bu tür söylemlerin Türkiye’deki reform sürecine olumsuz etkisi olduğunu söylediği tahmin ediliyor. Siyasi gözlemciler iki liderin, temasları sürdürme kararı aldığını, ağırlıklı olarak da Türkiye’nin AB üyelik sürecini nasıl hızlandırabileceğini konuştuklarını belirtiler.
Erdoğan diğer ikili görüşmeleri olan AB Dönem Başkanı Portekiz Başbakanı Jose Socrates’le ve İsveç ile Avusturya Başbakanlarıyla da ağırlıklı olarak Türkiye’nin AB üyelik sürecinde atılması gereken adımları konuştukları yine Başbakanlık kaynaklarınca bildirildi. Ayrıca İspanyalı mevkidaşıyla da görüşen Erdoğan’ın Zapatero’yla Medeniyetler İttifakı Projesinin somutlaştırılmış planlarını konuştuğu belirtildi.
Başbakan iftarda ise “Coca Cola” Şirketinin kendisi onuruna verdiği yemeğe katıldı. Geceye Rupert Murdoch, Madeline Albright, Richard Holbroke gibi Amerikan iş ve siyaset dünyasının önemli isimleri geldi. Coca Cola İcra Kurulu Başkanı Muhtar Kent, “kemerlerinizi bağlayın ve kalkışa hazır olun” diyerek Erdoğan’ın seçimden hemen sonra kullandığı sloganla Başbakanı Amerikalı konuklarına takdim etti. Başbakan Erdoğan da konuşmasında Amerikalı işadamlarını Türkiye’ye yatırım yapmaya davet etti. Hükümetinin yabancı yatırımcıların Türkiye’de iş yapmalarını ciddi biçimde kolaylaştırdığını belirten Erdoğan, Washington ile yarım yüzyılı aşan stratejik ortaklığın göz önüne alındığında Türkye’ye gelen Amerikan yatırımlarının yeterli olmadığını vurguladı.
İftar yemeğinin ardından Başbakan ABD Dışişleri eski Bakanı Henry Kissenger ile ABD Dışişleri eski Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ile görüştü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün de programı oldukça yoğun. Erdoğan’ın bugün öne çıkacak ikili görüşmeleri arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi ve İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni var.