İngiliz Kraliyet Filarmoni Orkestrası Efes'te

İngiltere’nin ünlü Kraliyet Filarmoni Orkestrası (RPO) tarihinde ilk kez bir Türk bestecinin parçasını seslendirdi. Kraliyet Filarmoni Orkestrası 21. Uluslararası İzmir Festivali çerçevesinde, “100. Doğum Yılında Ahmet Adnan Saygun’a Armağan” başlığı altında Saygun’un bir eserini çaldı. Eserin adı, “Ayin Raksı” idi.

Antik Efes tiyatrosunda verilen konser öncesi düzenlenen basın toplantısında konuşan ve festivalin organizatörü İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, “21 yıldır niteliğinden ödün vermeden devam eden Uluslararası İzmir Festivali kapsamında Adnan Saygun gibi önemli bir bestecimize yer vermek istedik. Literatürde önemli bir yeri olan RPO gibi bir orkestranın, Saygun’un bir eserini seslendirmesini önemli bir olay olarak kabul ettik. Bu yolla Türkiye’nin tanıtımını en iyi biçimde üstlenmeye çalıştık. Efes Antik Tiyatrosu, bakan desteği ile özel olarak bu konser için açıldı,” dedi.

Kraliyet Filarmoni Yönetim Kurulu Başkanı Andy Sippings ise, “Saygun’un eserini seslendirmek bizim için heyecan verici, ama aynı zamanda bir sınav. Parça içinde birçok değişik nota var. Özellikle beste içindeki solo darbuka kısmı bizim için tamamen yeni bir çalışma olacak. Efes inanılmaz güzel. Özel akustiği hem orkestra, hem de seyirciler için çok iyi bir etki yaratacak. Bizim için heyecan verici bir serüven olacak,” şeklinde konuştu. RPO Konserler Direktörü Elizabeth Forbes, Sippings’in sözlerini destekledi ve Saygun gibi çalışkan bir Türk bestecisinin parçasını seslendirmenin heyecan verici olduğunu ekledi.

Konser Efes’in muhteşem atmosferi içerisinde büyük bir izleyici topluluğu tarafından izlendi. RPO’nun seslendirdiği Adnan Saygun’un “Ayin Raksı” isimli bestesi, bir uzmanın deyişiyle “kemanların hafif pasajlarıyla başlayarak, esrarengiz, mistik bir ortam yaratır, ama karmaşık ses dokusunda sürekli Türk makamsal öğeleri işitilir. Eserin orta kısmında solo darbukanın vuruşları müziğe özel renkler, Türk folklor danslarının ritmlerini getirir.”

Böylece RPO ilk kez solo bir darbuka seslendirmiş olurken, Türk milli senfonisinin klasik örneklerinden birisini çalmış oldu. Vatikan’da Papa ve Çin’in Tianemen meydanında Çin devlet başkanı önünde çalan Kraliyet Orkestrası’nın ünlü Rus şefi Gennady Rozhdestvensky, seyircilerin dakikalar süren alkışları sonucu defalarca sahneye geri gelmek zorunda kaldı.

Orkestra yönetim kurulu başkanı Sippings de, orkestranın Saygun’un parçasını seslendirme tecrübesi ve sınavından geçmekten hoşnut kaldığını söyledi. Sippings, "Dinleyicilerin tepkisi çok iyiydi. Çok güzel bir konser oldu. Orkestra, bu sınavdan geçmekten hoşlandı ve en iyisini yapmaya çalıştı. Kesinlikle değen bir sınav, tecrübe ve performans oldu," diye konuştu

Daha once İngiltere Kraliyet Sanat Akademisi’nde “Türkler” sergisi ve Madam Tussaud Müzesi’nde Atatürk figürünün yeniden açılışını organize eden ve RPO’yu Türkiye’ye götürme işini üstlenen şirketin genel müdürü Funda Özkan’a 93 kişilik bir orkestra ve büyük bir kargo tutan müzik enstrümanlarını Türkiye’ye götürüp getirme işinin güçlükleri ve organizasyonun nasıl geçtiğini sorduk. Özkan, “Karşılaştığımız en önemli konu orkestranın bir bireysel orkestra değil, Kraliyet orkestrası olması idi. Dakika, dakika herşeyin organize edilmesi lazım. İniş-kalkışlarının, provaların, yemeklerin, herşeyin dakika dakika düzenli gitmesi gerekiyor. Çok hassas ve ağır müzik aletlerinin uçağa yüklenmeleri, kargo tavanının ölçülmesi bizi uçağın kargo teknik özelliklerini öğrenmeye zorladı. Bu bizim için yeni bir olaydı. Ayrıca organizayonun tamamen düzgün gitmesi açısından THY’dan kiralanan uçağın gerek THY İstanbul Charter Müdürlüğü, THY Londra Ofisi ve Stansted havaalanının koordinasyonu çok önemli idi. Ayrıca İzmir tarafının organizasyonu önemliydi. Ama konser çok çok güzel geçti. İşin en önemli tarafı o idi,” dedi.

21. Uluslararası İzmir Festivali 14 Temmuz tarihine kadar devam edecek.