Wall Street Gül'ün Adaylığına Sıcak Bakıyor

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün adaylığına Amerikan finans çevrelerinden farklı tepkiler geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’nin Cumhurbaşkanlığı için destekleyeceği adayın, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olacağını açıklamasının ardından Türkiye’yi yakından izleyen dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’ten gelen tepkiler karışıktı.

Bazı analistler, Gül’ün sahip olduğu uluslararası deneyim sayesinde cumhurbaşkanlığı koltuğunda da Türkiye'nin AB üyeliği yolunda ilerlemesinde önemli bir oyuncu olacağını söylerken diğerleri ise Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün türbanlı olmasının orduyu rahatsız edeceğini bunun da kaygı uyandırdığını belirtiyorlar. Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Moodys’in Türkiye Şefi Kristin Lindow radyomuza Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığını şöyle değerlendirdi:

“Abdullah Gül şüphesiz ki bu işi yapabilecek bir devlet adamı. Yıllardır Dışişleri Bakanlığı yapıyor. Üstelik bu kararla Erdoğan da partiden ayrılmamış oluyor. Bu genel seçimlerde AKP’ye güç kazandıracak; ancak öte taraftan Gül’ün eşinin türbanlı olması ülke içinde laiklerle muhafazakarlar arasındaki gerginliği arttıracaktır” diyen Kristin Lindow, finans çevrelerinin genel kaygısının böyle bir gerginliğin oluşması durumunda ordunun siyasette sesinin yükseltme ihtiyacının doğması olduğunu belirtti.

Öte taraftan Amerikan yatırımcılarına danışmanlık hizmeti veren Medley Global Advisors şirketinin kıdemli analistlerinden Brendan Fitzsimmons Gül’ün adaylığını olumlu karşıladıklarını vurguladı: “Bizim açımızdan Dışişleri Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na adaylığı yatırımcılar açısından olumlu bir haber” diye konuşan Fitzsimmons, son zamanlarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gül’den başkan birisini Cumhurbaşkanlığına aday göstermesi durumunda partinin bölünmeye kadar gidebileceği izlenimini aldıklarını belirtti. Fitzsimmons, AKP’nin tek parti olarak iktidarda kalma olasılığının yüksekliğinin yatırımcıyı rahatlattığını da sözlerine ekledi.

Yabancı piyasalar açısından “Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığının saygı duyulan bir uzlaşma” olarak görüldüğünü de ifade eden Fitzsimmons, Wall Street’te orduyla türban meselesinden kaynaklanacak bir gerilimin henüz kaygı uyandırmadığını savundu. Dünya finans çevrelerinin kalbi Wall Street’ten Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili karışık mesajlar da gelse şunu söylemek yanlış olmaz; Analistler Cumhurbaşkanı’nın Abdullah Gül, Başbakan’ın da Recep Tayyip Erdoğan olduğu bir Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırımın girmeye devam edeceğini belirtiyorlar.