Hıristiyanlıkla ilgili kitaplar yayımlayan Zirve Yayınevi’nin Malatya İrtibat Bürosu’nda 3 kişinin elleri ve ayakları sandalyeye bağlandıktan sonra boğazları kesilerek öldürülmesi tüm Türkiye’yi ayağa kaldırdı.
Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz’ü arayarak gelişmelerle ilgili bilgi alan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, cinayetleri ‘nefretle kınadığını' duyurdu. Sezer cinayetlerin Türkiye’de barış ve huzur ortamına zarar vermeyi amaçladığını belirtirken, barışa ve kardeşliğe en çok ihtiyaç duyulan bir zamanda işlenen cinayetlerin kabul edilebilir hiçbir gerekçesi olamayacağını anlattı. Sezer, saldırın tüm yönleriyle aydınlatılacağı konusunda gerekenin yapılacağından kimsenin kuşku duymamasını istedi.
Öldürülenler arasından bir Alman vatandaşının da bulunmasının olayın boyutlarını genişlettiğini belirten Başbakan Tayyip Erdoğan ise olayın gerçek faillerinin bulunmasına çalışıldığını duyurdu.
TBMM Başkanı Bülent Arınç, saldırıda yaşamını yitiren Alman vatandaşı Tilmann Geske ile ilgili olarak Büyükelçi Eckart Cuntz’a başsağlığı diledi. Cuntz’u telefonla arayan Arınç, Türkiye’de hiçbir din ayrımı yapılmaksızın herkesin kardeşlik ortamı içinde yaşayacağına ilişkin dileklerini dile getirdi. Büyükelçi Cuntz’u arayan bir diğer isim Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan oldu. Apakan’ın Cuntz’a, saldırın Türk-Alman ilişkilerine zarar vermemesi için iki ülkenin birbirine daha çok yaklaşması gerektiği mesajı verdiği, Türkiye’nin Almanya’ya her türlü desteğe de açık olduğunu anlattığı öğrenildi.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, saldırının Türkiye’nin dış dünyadaki imajını etkilememesi için hükümetin geniş çaplı bir soruşturma yürüttüğünü belirtti ve olayı şiddetle kınadıklarını tüm dünyanın bilmesini istediklerini söyledi.
Malatya’da işlenen cinayetlere Ankara’daki tüm siyasi parti temsilcilerinden, Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ve sivil toplum örgütlerinden de tepki yağdı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Saim Yeprem yaptığı yazılı açıklamada, İslam dininin bir insanı haksız yere öldürmeyi bütün insanlığı öldürmekle eş tuttuğuna dikkat çekti.
Malatya’daki cinayetle ilgili olarak ikinci yazılı açıklamasını yapan Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Türkiye’nin hem Türk hem yabancı vatandaşların yaşam hakkını ve din özgürlüğünü koruyacağına olan inancını dile getirdi. Cuntz, cinayetlerin özgürlük ve hoşgörü ilkelerine dönük olduğunu belirtirken, Türkiye’de çağdaşlaşmayı hedef alan reform uygulamalarının toplumun her kesimince desteklenmesini istedi.
Zirve Yayınevi, Türkiye’de misyonerlik faaliyetleri yapan bir yayınevi olarak biliniyor. Yabancı bir şirket adına Malatya’ya 10 bin İncil gönderildiğinin duyulması üzerine 5 aralık 2005’te bir grup milliyetçi, kargo şirketinin önünde gösteri düzenlemişti. O dönem Malatya’da bazı gazeteler tarafından yayımlanan haber ve makalelerde misyonerlik faaliyetlerinin adresi olarak Zirve Yayınevi’nin önceki adı olan Kayra Yayınevi gösterilmişti.