Washington Post, Irak hükümetinin belirlenen hedefleri yerine getirmemesi durumunda bu ülkedeki Amerikan askerlerinin 2008 sonuna kadar çekilmesini öngören tasarıyı eleştiriyor. Gazete, tasarıyı Kongre gündemine taşıyan Demokratları, Irak savaşını iç politika malzemesi yapmakla suçluyor:
“Eğer Irak’ta bir ilerleme sağlanmazsa, askeri strateji yeniden gözden geçirilmelidir. Ancak, askeri alandaki gelişmeleri denetlemek ile bu çabaları seçim hesabıyla katı bir takvime bağlamak arasında önemli bir fark var. Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi’nin izlediği strateji, Irak’tan mantıklı bir çekilmeye değil, bu tasarıyı veto edeceğini şimdiden açıklayan Başkan Bush’la arasında anayasal yetki mücadelesine yol açacaktır. Böyle bir mücadele ise, ne Demokratlara ne de ülkeye bir fayda sağlayacaktır.”
New York Times dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Halliburton’ın Teksas’tan Dubai’ye taşınmasına değişik bir yorum getiriyor. Gazete, gelişen iletişim olanaklarına rağmen, modern ekonomide de coğrafi konumun hala önemli bir avantaj olduğunu vurguluyor:
“Gelişmiş haberleşme araçları da, İnternet telefonları da insanların yüz yüze kurduğu ilişkilerin yerini alamıyor. Üstelik bu, sadece Halliburton gibi geleneksel sektörlerde iş yapan firmalar için geçerli bir durum değil. İleri teknoloji alanında faaliyet gösteren firmalar için de Silikon Vadisi hala cazibesini koruyor. Nasıl New York finans sektörü açısından büyük bir önem taşıyorsa, belirli bir sektördeki firmaların ve eğitilmiş işgücünün yoğunlaştığı şehirler de o sektör için önem taşımaya devam ediyor.”
USA Today FBI’ın yetkilerini kötüye kullandığı yönündeki haberleri değerlendiriyor. Gazete, bu istismarın FBI’ın yozlaşmasıyla açıklanamayacağını belirtiyor ve sorunun, FBI’a böyle bir istismar olanağı sağlayan Yurtseverlik Yasası’ndan kaynaklandığını vurguluyor:
“Bundan sonra yapılması gereken şey, mahkemeden izin almadan telefonları dinleme yetkisini sadece açık bir terör tehdidinin olduğu durumlarla sınırlandırmaktır. Acil durumlarda zaten mahkeme kararını beklemeye gerek kalmadan dinleme yapılabilmektedir ve hızlı hareket edilmesi gereken durumlarda bu yetki yeterlidir. Aksi taktirde, FBI örneğinde de görüldüğü gibi, özel hayatın gizliliği ihlal edilecektir ve bu hem gereksiz, hem de kabul edilemez bir uygulamadır.”
Los Angeles Times Jacques Chirac’ın 12 yıldır sürdürdüğü Fransa Cumhurbaşkanı görevine yeniden aday olmama kararını, bir dönemin sonu olarak yorumluyor. Gazete, Chirac’ın uluslararası alanda ve ekonomide izlediği politikalarla Fransa’ya çok fazla zaman kaybettirdiği görüşüne yer veriyor:
“Fransa’da liderliğin değişeceği gerçeği umut verici olsa da, bunun sadece biçimsel bir değişim olma ihtimali göz ardı edilemez. Mevcut üç adaydan hiç birisi, Chirac’ın kutsadığı isimler değil. Ancak Chirac’ın gönülsüz bir biçimde de olsa desteğini Sarkozy’ye vermesi bekleniyor. Yine de adaylardan hangisi kazanırsa kazansın, Chirac’ın gitmesi bir ilerleme olacaktır.”