Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt Washington temaslarını tamamladı. 12 – 16 Şubat tarihleri arasında Amerika’da bulunan Orgeneral Büyükanıt, başta Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace olmak üzere Amerikalı askeri ve sivil yetkililerle bir araya geldi.
Orgeneral Büyükanıt, temaslarından olumlu izlenimlerle ayrıldığını, Beyaz Saray’daki görüşmelerden memnun kaldığını dile getirdi.
Cuma akşamı bir basın toplantısı düzenleyen Genelkurmay Başkanı, görüşmelerinde üç temel konu esas alındığını belirtti: bunlar, Irak’la ilgili gelişmeler, PKK terör örgütüyle mücadele ve Amerika Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı...
Büyükanıt, basın toplantısına, “söyleyebileceklerimi söyleyeceğim” diyerek başladı...
PKK Terör Örgütüyle Mücadele
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Irak sınırının öteki tarafının boş bırakıldığını vurguladı. Sınırın Irak tarafının PKK terör örgütüne teslim edildiğini kaydeden Büyükanıt, bölgede güvenlik görevlisi bulunmadığını, ‘silahlı teröristlerin bulunduğunu’ söyledi. Büyükanıt, bu durum Türkiye’ye zarar veriyorsa, Türkiye’nin önlem almasının zorunlu hale geleceği uyarısında bulundu. Genelkurmay Başkanı, Türkiye’de 1500, kuzey Irak’ta da 3500 terörist bulunduğunu söyledi. Irak’taki teröristlerin çoğunun Kandil Dağında olmadığını, sınırın öte tarafında olduğunu vurguladı.
Büyükanıt bu görüşlerini Amerikalı muhataplarına açıkça ifade ettiğini söyledi. Genelkurmay Başkanı, Amerikalı yetkililerin, PKK terör örgütüyle mücadele konusunu daha iyi kavradıklarını, bu konuda önemli bir hassasiyet olduğunu gördüğünü belirtti. Büyükanıt, Amerikalı yetkililere “kararlılığımızda ne kadar ciddi olduğumuzu vurguladık” şeklinde konuştu.
Büyükanıt, Amerika’nın olumlu tavrının yanı sıra terörle mücadelenin sonuçlarını görmenin önemini vurguladı.
Koordinatörlük Mekanizması
Emekli Orgeneral Joseph Ralston ve emekli Orgeneral Edip Başer’in atanmalarıyla oluşturulan PKK terör örgütüyle mücadele koordinatörlüğü mekanizmasını değerlendiren Büyükanıt, bu mekanizmanın terörle mücadeleye katkı sağladığını kaydetti.
Büyükanıt, bunun bazı işaretlerinin görülmeye başlandığını da dile getirdi.
Büyük Bir Oyun Oynanıyor
PKK konusunda büyük bir oyun oynandığını ifade eden Büyükanıt, “perdeler açılmak üzere” dedi.
Genelkurmay Başkanı, PKK terör örgütünün kimliğinin değiştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Konunun, uluslararası alanda ‘azınlıklar’ veya ‘insan hakları’ meselesine dönüştürülüp, siyasi arenaya taşınmasına çalışıldığını söyleyen Büyükanıt, “Türk milletinin uyanık olması lazım” dedi.
Asker Olarak Görüşmem
PKK terör örgütüyle mücadele kapsamında Kürt liderlerle görüşülmesi önerilerine değinen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, “bir asker olarak onlarla görüşmem” dedi. Sözü edilen Kürt liderleri tanıdığını ifade eden Büyükanıt, son zamanlarda bu kesimlerin Türkiye aleyhinde ifadelerde bulunduğunu hatırlattı.
Büyükanıt, Amerika, Avrupa Birliği ve NATO tarafından terör örgütü olarak kabul edilen PKK’nın, kuzey Irak’taki Kürt gruplar tarafından böyle görülmediğini vurguladı. Büyükanıt, kuzey Irak’taki iki Kürt grubun PKK terör örgütünün en büyük destekçisi olduğunu vurguladı. Genelkurmay Başkanı, Türkiye’de saldırılarda kullanılan C-4 patlayıcılarının da bu gruplar tarafından PKK’ya verildiğini söyledi.
Irak’ın Üniter Yapısını Destekliyoruz
Muhataplarıyla Irak’la ilgili gelişmeleri değerlendirme fırsatı bulduğunu söyleyen Büyükanıt, Türkiye’nin Irak’ın üniter yapısını desteklediğini, son zamanlarda giderek artan mezhepler arası ve etnik çatışmaların bu yapıyı tehdit ettiğini dile getirdi.
Büyükanıt, 'Irak’taki Sünni – Şii çatışmasının en yüksek noktasına gelmiştir' dedi.
Kerkük Küçük Irak’tır
Genelkurmay Başkanı Türkiye’nin Kerkük’le ilgili hassasiyetine de değindi. Irak anayasasına göre, yıl sonuna kadar Kerkük’ün geleceğine ilişkin bir referandum yapılacağını hatırlatan Büyükanıt, bu kentin demografik yapısının tümüyle değiştirildiğini vurguladı. Genelkurmay Başkanı, ‘referandum sonucunda etnik ve mezhepler arası çatışma çıkması kesindir’ şeklinde konuştu. Bunun Irak’ın üniter yapısını tehlikeye sokacağını kaydeden Büyükanıt, “Türkiye Kerkük’le işte bu nedenle ilgileniyor” dedi.
Büyükanıt, Kerkük’teki tapu kayıtlarının imha edildiğini hatırlattı ve burada tarihin silinmek istendiğini söyledi. Bu belgelerin Osmanlı arşivlerinde de bulunduğunu kaydeden Genelkurmay Başkanı, Kerkük’ün hiçbir zaman Kürt şehri olmadığını söyledi.
Orgeneral Yaşar Büyükanıt, bu kaygılarını Amerikalı yetkililere ilettiğini; bazı yetkililerin bu fikirleri paylaştığını da sözlerine ekledi.
'Çuvalcı Paşa' Tartışmaları
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk basınında, Irak’ta görev yapan Amerikan birliklerin komutanlığına atanan Orgeneral David Petraeus’a “çuvalcı paşa” olarak hitap edilmesini eleştirdi.
Orgeneral Petraeus’un “haksız yere suçlandığını” ifade eden Büyükanıt, Amerikalı komutanın Süleymaniye olayıyla yakından uzaktan bir ilgisi olmadığını vurguladı. Büyükanıt, Süleymaniye baskınında rol alan askerlerin Kerkük birliklerine bağlı olduğunu, Petraeus’un ise o zaman, Musul’da komutan olduğunu dile getirdi.
Petraeus’un komutanlığından övgüyle söz eden Büyükanıt, “ona çuvalcı paşa demeyin” dedi.
Yönetim Tasarıyı Desteklemiyor
Büyükanıt’ın gündemindeki üçüncü konu da, geçenlerde Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıydı.
Büyükanıt, yönetimden görüştüğü bütün sivil ve askeri yetkililerin bu tasarıyı desteklemediğini vurguladı.
Büyükanıt, ayrıca, Washington’daki etkin çevrelerin de bu tasarıdan rahatsız olduğunu söyledi ve yaptığı görüşmeler sonunda bu konuda olumlu bir izlenim edindiğini kaydetti.
Bölgede Nükleer Silahların Yayılması
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, görüşmelerinde, bu üç temel konu üzerinde durulduğunu belirtti, ancak İran’la ilgili gelişmeleri de değerlendirme fırsatı bulduğunu kaydetti.
Büyükanıt, daha önce de bölgede nükleer silahların yayılmasının bölge ülkelerini tehdit edeceğini söylemişti.
Askeri İlişkilerde En Ufak Sıkıntı Yok
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Amerikalı komutanlarla teknik düzeyde askeri konuları da ele aldığını kaydetti ve ilişkilerde en ufak bir sıkıntı olmadığını belirtti.