Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kosova meselesinde Amerika’yla aynı görüşte olmadıklarını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından hazırlanan Kosova’nın nihai statüsü konusundaki plana Amerika destek veriyor.
Ancak Moskova, planı dün redddeden Sırbistan’ı detekliyor.
Lavrov, planın Sırbistan’ın onayı olmadan BM Güvenlik Konseyine sunulmasının sonuçsuz kalacağını da sözlerine ekledi.
BM Kosova Planı
Birleşmiş Milletler Güvnelik konseyi tarafından onaylanması gereken planda, Kosova’ya, bir devletin sahip olduğu bazı hakların tanınması öngörülüyor; ancak, Kosova'nın bağımsızlığından ya da Sırbistan'ın bölge üzerinde egemenlik hakkına sahip olmasından söz edilmiyor.
Planda, örneğin, anayasası ve bayrağı olması öngörülen Kosova’nın Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası’na üye olabileceği belirtiliyor.
Ahtisaari'nin planı - başta Sırplar olmak üzere - Kosova’daki azınlık gruplara hükümet ve devlet kurumlarında temsil edilmek dahil, önemli hak ve özgürlükler tanıyor.
Plana göre etnik Sırpların Belgrat hükümetinden maddi yardım alması da mümkün olacak. Ayrıca Sırpların çoğunlukta olduğu bölgelerde yerel yönetime önemli ölçüde özerklik tanınacak.
Kosova'da görev yapacak uluslararası bir yöneticinin ise hükümetin kararlarını veto etme yetkisi bulunacak.
Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic, planın Kosova'nın bağımsızlığıyla sonuçlanabileceğini ve bunu da ülkesinin asla kabul etmeyeceğini söyledi.
Kosova resmen Sırbistan'a bağlı olmasına rağmen 1999 yılındaki savaştan bu yana BM tarafından idare ediliyor.
Nüfusun olağanüstü çoğunluğunu oluşturan Arnavutlar bağımsızlık, azınlıktaki Sırplar ise mevcut statünün devamından yana.
Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi Martti Ahtisaari, bölgenin nihai statüsünü belirlemek için aylardır taraflarla görüşmeler yapıyordu.