Christian Science Monitor, Hrant Dink’in katili Ogün Samast’ın Trabzon’dan çıktığını hatırlatıyor ve Trabzon’un son yıllarda sık sık şiddet eylemleriyle gündeme geldiğini belirtiyor.
"Uzun süredir milliyetçiliğin kalesi olarak bilinen Trabzon, son yıllarda zor bir dönemden geçiyor. Bir zamanlar önemli bir ticaret limanı olan kent, bugün daha çok eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen kadınların seks turizmiyle anılıyor. Kent ekonomisinde büyük bir önem taşıyan fındık fiyatları gerilerken, işsizlik de giderek atmış. Karadeniz kültürü bütün Türkiye’de şiddetle bağlantılı olarak tanınıyor. Trabzon, ülkede silah kullanımının en yaygın olduğu şehirlerden biri. Şehir sakinleri bütün bunların yanı sıra ekonomik imkanların da olmayışının kaygı verici bir durum yarattığını söylüyor."
Washington Times Kosova’nın nihai statüsüyle ilgili bir makaleye yer veriyor. Austin Bay imzalı yorumda Irak’ın parçalanmasıyla Kosova’nın bağımsızlığı arasında dikkat çekici bir kıyaslama yapılıyor.
"Irak’ın parçalanmasını savunanlar, Yugoslavya benzetmesini yaparken çok dikkatli olmalıdır. Suriye, İran ve Türkiye, Irak’tan ayrılacak bağımsız bir Kürdistan’a şiddetle karşı çıkıyor. Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt, Güney Irak’ta bağımsız bir Şii Arap devleti istemiyor. Bu durum, Kosova’nın bağımsızlığına karşı çıkan Sırplara ve Ruslara bir argüman sağlıyor. Ancak Ortadoğu’da barış ve demokrasiyi ekonomik ve siyasi teşviklerle ödüllendiren, istikrarlı ve uluslar üstü bir birleştirici işlevi gören bir Avrupa Birliği’nden bahsedilemez. Ortadoğu’da olmayan bu Avrupa Birliği, aradaki en büyük farktır."
Los Angeles Times Birleşmiş Milletler’in Kosova için “denetimli bir özerklik” öngördüğünü yazıyor. Gazete, bu önerinin ne Arnavut milliyetçilerini ne de Sırpları memnun edeceği yorumunda bulunuyor ancak bu ara formülün en doğru yol olduğunu savunuyor.
"Eksiklerine ve geçici bir çözüm olmasına rağmen Birleşmiş Milletler formülü şimdilik tek pratik çözümdür. Tam bağımsızlık, birleşmiş Milletler’in ayrılıkçı bir hareket tarafından kullanılması anlamına gelecektir. Kötü bir örnek oluşturması bir yana, bu çözüm Rusya tarafından da veto edilecektir. Diğer yandan Kosovalılar, Sırbistan’la birleşmektense yeniden ayaklanmayı tercih edecektir. Her iki taraf da barış içinde bir komşuluk yürütmeye hazır değil. Komünizmden ve savaş ortamından uzaklaşan iki toplum arasında barışı koruyarak küçük adımlar atılması, iyi komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkıda bulunacaktır."
Washington Post Başkan Bush’un, “Birliğin durumu” konuşmasında enerji bağımsızlığı konusuna odaklanmasını eleştiriyor. Gazete, enerji güvenliği ve iklim değişikliği konularının da en az enerji bağımsızlığı kara önemli olduğunu vurguluyor.
"Kongre, başkan Bush’un yakıt verimliliğini artıracak standartlar benimsenmesi önerisini kabul etmelidir ancak diğer önerilerini ihtiyatla yaklaşmalıdır. Özellikle Bush’un alternatif enerji kaynakları geliştirme hedefinin arkasına sığınarak, mısır bazlı etanol üretimine daha fazla destek verilmesinden kaçınmalıdır. Kongre, bunun yerine iklim değişikliğini yavaşlatacak öneriler üzerinde yoğunlaşmalıdır. Enerji politikasının en temel önceliği, enerji bağımsızlığı değil, bu olmalıdır."