Bush'un Konuşmasına Tepkiler

Başkan Bush’un Irak’taki Amerikan askerlerini takviye etmeye karar verdiği daha önce basına sızdığı için haber sürpriz olmadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, açıklamayı memnunlukla karşıladığını ancak hükümetinin kendi kararını kendisinin vereceğini söyledi.
"Şu anda Irak’a daha fazla asker göndermeyi düşünmüyoruz” diyen Bakan, İngiltere’nin Irak’ta güvenliğin en kısa zamanda Iraklılara devrine çalıştığını belirtti.

İngiliz askerlerinin çoğu ülkenin güneyinde Basra ve çevresinde görev yapıyor.

Londra hükümetinin aksine İngiliz basın yayın organları Başkan Bush’un kararından memnun değil. Independent gazetesi, Bush’un askerleri “Irak mezarına” gönderdiğini; Guardian ise Başkan’ın son zarını attığını yazdı.

Iraklı yetkililerin açıklamaya tepkileri ise farklı oldu. Bazıları asker sayısının artırılmasını desteklerken bazıları güvenliğin en kıza zamanda Iraklılara devredilmesinin daha önemli olduğunu savundu. Hükümet sözcüsü Ali Dabagh, bu konuda Irak ordusuna büyük görev düştüğünü söyledi. Sözcü, güvenlik işlerinin Iraklılara devriyle ilgili çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü belirtti ve yabancı birliklerin Bağdat hükümetinin komutası altında olduğunu vurguladı. Sözcü “Hazır olduğumuz zaman yabancılardan ülkeden ayrılmalarını isteyeceğiz” dedi.

Şii liderlerin çoğu asker sayısının artırılmasına karşı çıkarken; birçok Iraklı, Amerikan askerleri takviye edilse de durumun değişmeyeceği görüşünde.

Amerika’nın yakın müttefiklerinden Avustralya ise, Başkan Bush’un kararının yerinde bir adım olduğu görüşünde. Başbakan John Howard, Bush’un “soğukkanlılıkla hazırlanmış, açık ve gerçekçi" bir politika seçtiğini savundu.

Başbakan Howard, askerleri mevcut koşullarda geri çekmenin Batının Irak’ta yenildiği şeklinde yorumlanacağını söyledi ve buna izin verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ancak Başbakan hükümetinin Irak'a ek asker göndermeye düşünmediğini söyledi.

Başkan Bush, yeni stratejisi kapsamında, Irak'taki Amerikan birliklerini 21 bin 500 askerle takviye edecek. Bu askerlerin 17 bin 500'ü Bağdat'ta, geriye kalanı da direnişin en güçlü olduğu Anbar ilinde konuşlandırılacak.