'Yasa Türk-Ermeni Diyaloğuna Zarar Verecek'

Fransa Meclisi’nde Ermeni soykırımını inkar yasasının Fransa Meclisi’nden geçmesinin ardından tepkiler yoğunlaştı. Meclis’teki görüşmeleri izlemek üzere Fransa’ya giden Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri son derece sert açıklamalarda bulundular. Türkiyeli aydınlar ise Fransız gazetelerine yazarak, tasarının Türk-Ermeni diyaloğuna zarar verdiğini söylediler.

Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası getiren yasanın parlamentodan geçmesi, Türkiye’den gelen milletvekillerini ve Türkiyeli aydınları üzdü. Yasa görüşmelerini Meclis’te izledikten sonra Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’ne gelen Onur Öymen Başkanlığı’ndaki CHP’li milletvekilleri, burada düzenledikleri basın toplantısında teklifi kabul eden Fransız parlamenterlere sert tepki gösterdi.

Lozan Anlaşması'nı imzalayan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün torunu CHP’li milletvekili Gülsüm Bilgehan, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerinde geldiği noktayı eleştirdi. Bunda 2001’den bu yana görevde olan hükümetlerin suçu olduğunu söyleyen Bilgehan, AKP Hükümeti’nin de gelinen noktada katkısının büyük olduğunu savundu.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, görüşmeleri izlerken Meclis’te yapılan tartışmalara dayanmakta güçlük çektiğini, bilgisiz ve ön yargılara dayanarak Türkiye’nin yargılandığını söyledi. Koç, “Hep keşke beş dakikalık süre de bize verilse de biz de konuşabilsek dedim. Bizim olmadığımız bir yerde, siyasetçiler, tek taraflı tarih yazdılar. Hayatımın en uzun 1.5 saatini geçirdim” dedi.

CHP’li milletvekili Emekli büyükelçi Şükrü Elekdağ da, görüşmeler boyunca en çok milletvekillerini Türkiye ile dostluklarının bozulmasına aldırmadan, Türk halkını incitebileceklerine aldırmadan konuşmalarından üzüntü duyduğunu belirtti: Elekdağ, Fransız parlamenterlerin, Türkiye’den tepki gelmeyeceğini düyündükleri için bu kadar rahat Türkiye aleyhine hareket edebildiklerini öne sürdü:

Bu arada Fransız basını, yasaya ilişkin görüşmeler ve ona tepkilere geniş yer verdi. Le Monde Gazetesi’nin yarınki baskısında “Baba ve Piç“ romanında Ermeni soykırıman ilişkin kullandığı ifadeler nedeniyle yargılanan yazar Elif Şafak’ın tam sayfa yazısını yayınladı. Aynı sayfada, “soykırım var„ dedikleri için yargılanan üç aydın Hrant Dink, Etyen Mahçupyan ve Ragıp Zarakolu’nun Fransız kamuoyuna yazdıkları mektuba da yer verildi. Aydınlar, yasaya karşı olduklarını, Türkiye ve Ermeni halkı arasındaki yakınlaşma ve tarih çalışmasını parlamentoların tepeden inme kararlarıyla değil, sivil toplum örgütlerinin ve bireylerin yakınlaşmasıyla gerçekleşeceğini dile getirdiler. Liberation Gazetesi, Avrupa Birliği’nin Fransa’nın bu girişiminden dolayı çok öfkeli olduğunu belirtti. Le Figaro ise Ankara’da yasaya karşı yapılan eylemlere geniş yer verdi. Gazeteleri üzücü soykırım yasası haberlerinin yanısıra son derece sevindirici bir haber olan Orhan Pamuk’un Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığı haberleri de süsledi.