Avrupa Komisyonu, Romanya ve Bulgaristan’ın 1 Ocak’ta Birliğe kabul edilmesini tavsiye etti. Tavsiyenin gelecek ay yapılacak AB zirvesinde kabul edilmesi bekleniyor.
Komisyon raporunda, iki ülkeye üyelik öncesi bir dizi ağır koşullar da getiriliyor.
Bu arada Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye raporu görüşülmeye başlandı. Raporun içeriği bu ay başında Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilen değişiklik önergeleriyle Türkiye aleyhinde sertleştirilmişti.
Avrupa Komisyonu, Romanya ve Bulgaristan'ın 1 Ocak 2007'de Avrupa Birliği'ne katılacağını açıkladı. Ancak tam üyelik için her iki ülkeye de bir dizi koşullar getiriliyor. Örneğin, iki ülkeden de yolsuzluk, örgütlü suçlar, kaçakçılık ve göçmen sorunlarıyla mücadeleye devam etmeleri, yargı reformu ve hayvan hastalıklarını kontrol altına almaları isteniyor.
AB ayrıca, bu ülkelere yapılacak tarım yardımlarının idaresi konusunda daha şeffaf programlar oluşturulmasını istiyor. İki ülke koşullara ne ölçüde uyduklarını 31 Mart 2007'de Avrupa Komisyonu'na bildirmekle yükümlü.
Yeni sorumluluklarını yerine getirememeleri durumunda iki ülkenin yaptırımlara maruz kalması mümkün. Komisyon'un Bulgaristan ve Romanya’nın üyelikleriyle ilgili kararının Ekim ayındaki zirvede onaylaması bekleniyor. 7 buçuk milyon nüfuslu Bulgaristan’la 22 milyon nüfuslu Romanya’nın Birliğe katılmasıyla üye sayısı gelecek yıl 27’e çıkacak ve belki de uzun bir süre öyle kalacak.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Strasbourg'da yaptığı açıklamada, Romanya ve Bulgaristan’ın üyelikleriyle ilgili kararı “tarihi bir başarı” olarak niteledi. Ancak Barroso, Avrupa Birliği'nin yeni anayasasıyla ilgili görüş ayrılıkları giderilmeden Birliğe yeni üye kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Bu Hırvatistan, Sırbistan ve Türkiye’nin üyeliğinin de uzun bir süre askıya alınacağı anlamına geliyor.
Avrupa Komisyonu’nun eski üyelerinden Yves Thibault de Silguy, Avrupa Birliği kurulurken örgütün bu kadar büyüyeceğini kimsenin düşünmediğini söylüyor. Silguy Fransız radyosuna verdiği demeçte, AB kurumlarının genişleyen Birliğe artık yetmediğini söyledi.
Silguy, AB kurumlarının daha küçük bir topluluk için oluşturulduğunu ve Birliğin genişlemesinin gelecekte çok daha zor olacağını belirtti. Eski Komisyon üyesine göre bunun bir nedeni Balkan ülkeleriyle Türkiye’nin birliğin çekirdeğini oluşturan ülkelerden çok farklı kültür ve yapıya sahip olmaları.
Fransa ve Hollanda’nın yeni Avrupa Birliği anayasasına hayır demesi üzerine belgeyle ilgili görüşmeler askıya alınmıştı.