Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinden yargılanan yazar Elif Şafak ilk duruşmasında beraat etti. Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekili Joost Lagendijk, beraat kararını memnuniyet verici bulduğunu söylerken Ceza Kanunu’nun 301’nci maddesinin Türkiye’nin Avrupa’daki imajına zarar verdiğini ve bu nedenle değişmesi gerektiğini söyledi.
Yazar Elif Şafak, son romanı nedeniyle hakkında “basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı” iddiasıyla açılanan davanın ilk duruşmasında beraat etti.
Beyoğlu İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'nde sabah saat 10:30 sıralarında başlayan duruşmada yargıç, 'suç unsuru oluşmadığı ve yeterli delil bulunamadığı' gerekçesiyle beraat kararı verdi.
Birkaç gün önce bir kız çocuğunu dünyaya getiren Elif Şafak duruşmaya katılmazken televizyonlara yaptığı açıklamalarda, beraat kararını kendisi açısında sevindirici bulduğunu söyledi. Şafak 301'inci madde olduğu sürece bu davaların bitmeyeceğini söyledi ve, "Bu dava bitecek, bir başka dava başlayacak. Bir başka davayla enerji kaybedecek Türkiye. Yurtdışında zor durumda kalacak. Dolayısıyla bu düzenleme yapılmadan 'geçmiş olsun' diyemiyorum" diye konuştu.
Şafak, ifade özgürlüğüne inanmanın, 'kendisi gibi düşünmeyen insanların fikirlerine saygı göstermeye inanmak' olduğunu belirtti. Uluslararası Yazarlar Birliği'nden temsilcilerin yanı sıra duruşmaya Şafak’ın yargılandığı 301’nci maddenin kaldırılması konusunda ısrarcı olan Avrupa Birliği’nden temsilciler de katıldı.
Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk beraat kararının ardından yaptığı açıklamada kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtirken Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Avrupalı Parlamenter “Bu madde Türkiye’nin Avrupa’daki imajını zedeliyor. Türkiye karşıtlarını güçlendiriyor” dedi.
Şikayetçi avukatların kendisini duruşma salonundan çıkartmak için yaklaşık yirmi dakika boyunca yoğun çaba gösterdiklerini söyleyen Lagendjik, “Bütün bunlar bir oyun” diye konuştu.
Lagendijk Amerika'nın Sesi'ne Konuştu: "Şafak'a Destek İçin Türkiye'deyim"
Türkiye’ye Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde en çok destek veren Avrupalı yetkililerden birisi de AP milletvekili Joost Lagendijk... Yazar Elif Şafak’ın duruşmasına katılan Lagendijk, romanındaki karakterlerin sözlerinden dolayı mahkemeye verilen Elif Şafak’a Avrupa Parlamentosu’nun desteğini göstermek için İstanbul’da olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu Milletvekili Lagendijk Devrim Çubukçu'nun sorularını yanıtladı:
"Davalar Türkiye Karşıtlarına Yarıyor"
Avrupalı parlamenter, “Mahkeme yargıcı ve savcısı, davaya konu olacak bir durum olmadığına karar verdi ve bu gayet iyi bir haber.” şeklinde konuşuyor. Joost Lagendijk, sonucu olumlu diye nitelediği davanın Avrupa’daki yansıması hakkında şunları söylüyor:
“Bu tür davaların Avrupa’daki yansıması son derece kötü oluyor. Çünkü insanlar bu davaların neden açıldığını bile anlayamıyorlar. Bu tür girişimler Avrupa’da Türkiye’nin Birliğe üyeliğine şüpheyle bakanlara ve üyeliğe karşı çıkanlara Türkiye’de bir şeylerin yanlış gittiği izlenimini veriyor. Bunun da nedeni Türkiye’de yazar ve gazetecilerin aşırı milliyetçi avukatlarca hedef alınmaları.”
Lagendijk'ten Erdoğan'a Çağrı
Joost Lagendijk, mahkemenin sonucunun olumlu olmasına rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir çağrıda bulunduğunu ve bu tür davalara temel alınan Türk Ceza Kanunun 301’inci maddesinin kaldırılması için gerekli adımları atmasını istediğini söyledi.
“Gazeteciler ve yazarlara karşı Türkiye’de açılan her dava, Avrupa’da Türkiye’nin Birliğe üyeliğine karşı çıkanlar için bir zafer oluyor. Davalar Türkiye’nin imajına zarar veriyor. Samimiyetle umuyorum ki en kısa zamanda 301’inci madde ya tamamen kaldırılır ya da maddede kökten değişiklikler yapılır.”
Lagendijk'in Umudu Erdoğan
Lagendijk, Türk Hükümetinde 301’inci maddeyle ilgili gerekli değişikliklerin yapılmasını isteyenler olduğuna inandığını belirtiyor. Avrupalı parlamenter, “Tabii bunu istemeyenler de var. Başbakan burada belirleyici bir rol oynayabilir. Başbakanın kendisi de geçmişte söylediklerinden ötürü hapiste yatmıştı. Sanıyorum Başbakanın, Türkiye’nin imajına zarar veren bu konuda hassas ve tartışmaya açık olması gerekiyor.” diyor.
“Bu konudaki umudumun temeli tamamen Başbakanın kendisidir. Ve Başbakanın yasanın değişmesinden yana olanlardan ağırlığını koyacağına inanıyorum.”
Avrupa Birliği Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakereleriyle ilgili de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’yle üyelik görüşmeleriyle ilgili olarak o kadar da kötümser değilim. Hem Türkiye hem de Avrupa’da bu konuda bir tren kazası olmasını bekleyenler olduğunu biliyorum. Günün sonunda baktığımızda üyelik görüşmelerin aksamasının ne Avrupa’nın ne de Türkiye’nin çıkarına olduğunu görüyoruz. Özellikle son derece hassas ve güç bir konu alan Kıbrıs sorunun çözümünde Avrupa Birliği ve Türkiye’nin bir uzlaşmaya varacağını umuyorum.”
Lagendijk, ifade özgürlüğü alanında da Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin adım atmasını beklediğini vurguluyor. Lagendijk, “örneğin Türkiye 301’inci madde konusunda bir değişiklik yaparsa bu mevcut havayı oldukça değiştirecek ve Türkiye’de bir şeylerin değişmekte olduğunu gösterecek, müzakerelerin sürmesini destekleyecektir.” diyor.
Öte yandan Şafak'ın beraatıyla sonuçlanan duruşmanın ardından Beyoğlu Adliyesi'nin önünde arbede çıktı. Davayı açan Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz, kendisini destekleyen grupla birlikte Beyoğlu Adliyesi önünde açıklama yapmak istedi. Bu sırada başka bir noktada bekleyen grup ile bu grup arasında başlayan sözlü sataşma, daha sonra arbedeye dönüştü ve yumruklaşma yaşandı. Gruplar, sabah saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri alan polislerin müdahalesiyle birbirlerinden ayrılmıştı.
Bu arada duruşma başlamadan önce adliye önüne ellerindeki Türk Bayrağı ve Atatürk posterleriyle gelen Büyük Hukukçular Birliği üyesi bir grup, üzerinde 'AB faşizmi' yazısı ve gamalı haç bulunan AB bayraklarını yere attı.