Elif Şafak Beraat Etti

Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinden yargılanan yazar Elif Şafak ilk duruşmasında beraat etti. Duruşmayı izleyen Avrupa Birliği Parlamentosu Milletvekili Joost Lagendijk kararı memnunlukla karşıladı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a maddenin kaldırılması çağrısında bulundu. Erdoğan mahkeme kararından memnun olduğunu açıkladı ve ilgili maddenin muhalefetle yeniden görüşülebileceği sinyalini verdi.

Yazar Elif Şafak, romanında “basın yoluyla Türklüğü aşağıladığı” iddiasıyla hakkında açılanan davanın ilk duruşmasında beraat etti. Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Hakim İrfan Adil Uncu kitabın bütün halinde incelendiğinde iddianamede belirtilen suç unsurlarının oluşmadığı gibi yeterli delil de bulunmadığını kaydetti.

Yoğun güvenlik önlemlerin alındığı Adliye önünde duruşma sonrasında iki grup arasında yumruklaşmaya varan bir arbede çıktı. Birkaç gün önce bir kız çocuğunu dünyaya getiren Elif Şafak sağlık durumu nedeniyle duruşmaya katılmazken beraat kararını sevindirici bulduğunu açıkladı. Ancak yazar, Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesi olduğu sürece bu davaların bitmeyeceğini söyledi ve ifade özgürlüğüne inanmanın, 'kendisi gibi düşünmeyen insanların fikirlerine saygı göstermeye inanmak' olduğunu belirtti.

Dava ile ilgili önemli bir açıklama da Başbakan Erdoğan’dan geldi. Kararı memnuniyet verici olarak değerlendiren Erdoğan 301’inci maddeye ilişkin düzenleme beklentisine de ilginç bir yanıt verdi. Başbakan bu konunun muhalefet ile yeniden görüşülebileceğini, hassasiyetler bulunan bu tür yasalar için oydaşma gerektiğini söyleyerek “Kanunlar kalıcı olan şeyler değildir” dedi.

Şafak’ın yargılandığı 301’nci maddenin kaldırılması konusunda ısrarcı olan Avrupa Birliği de duruşmayı yakından izledi. Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk beraat kararını memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. Langendijk Başbakan Erdoğan’a “301’inci madde kaldırılsın” çağrısında bulunurken “Bu konuda kişisel bir deneyim yaşamış biri olarak hala nasıl harekete geçmiyor anlamıyorum” dedi.

Avrupa Komisyonu Sözcülerinden Krizstina Nagy de beraat kararını “güzel bir haber olarak” değerlendirdi ancak ilgili maddenin ifade özgürlüğüne tehdit oluşturduğunu söylendi. Nagy “Komisyon bu maddenin değişmesini arzu ediyor” dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği bürokrasisi ise 301’inci madde ile ilgili sıkıntının aşılması için üç seçenekli bir çalışma hazırladı. Seçenekler arasında maddenin tamamen kaldırılması ya da öngörülen cezai yaptırımın, hapis cezasından para cezasına değiştirilmesi yer alıyor. Bir diğer seçenek ise maddede Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına atıfta bulunulması. Böylelikle hakimler için ifade ve düşünce özgürlüğünün sınırları bakımından bir çerçeve çizilmiş olunuyor.