ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice İsrail ile Hizbullah arasındaki krize çözüm bulmak amacıyla başladığı Ortadoğu turunun ikinci ayağında İsrail ve Filistin’i ziyaret etti.
Rice İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşmesinden önce bir açıklama yaparak “Yeni bir Ortadoğu’nun zamanı geldi. Bunu istemeyenler de değişimi kabul etmek zorunda kalacaklar” şeklinde bir açıklama yaptı. Rice ayrıca , Lübnan'daki mevcut krize rağmen, İsrail'in yanı başında, barış içinde bir Filistin devletinin kurulmasına yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.
İsrail'de Başbakan Ehud Olmert ile görüşmesinden sonra, Batı Şeria'daki Ramallah'a geçerek, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelen Rice, görüşmenin ardından, Abbas ile birlikte basın toplantısı düzenledi.
"Lübnan'daki mevcut krize rağmen, Filistin devletinin kuruluşuna odaklanmamız gerekir" diyen Rice, Abbas'a Lübnan'daki durum, acil ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması için sürdürülen çabalarla ilgili bilgi verdiğini ifade etti.
Lübnan'daki çözümün, krize yol açan terörizmin üstesinden gelebilmesinin yanı sıra Lübnan hükümetinin, tüm ülke üzerinde egemenliğini sağlamasına yardımcı olması gerektiğinin altını çizen Rice, hem kendisi, hem de müttefiklerinin, Lübnan'daki krizi çözmek için uğraş verirlerken, Filistin halkının içinde bulunduğu durumu unutmadıklarının da altını çizdi.
Rice, "Lübnan'daki kriz çözümlense bile, bizim, süreci iki ülkenin (İsrail ve Filistin), yan yana, barış içinde yaşayabileceği bir rotaya oturtmamız lazım" diye konuştu.
Bakan Rice, Filistin Lideri Mahmud Abbas ile görüşmesini yararlı ve yapıcı olarak nitelendirdi. Abbas da İsrail-Filistin arasında ateşkese yönelik çağrısını yineledi.
Mahmud Abbas, İsrailli askerin serbest bırakılması için çaba sarf ettiklerini kaydetti, İsrail'in de binlerce Filistinli tutukluyu serbest bırakacağına yönelik ümidini dile getirdi.
Abbas, İsrail'in Gazze Şeridi ve Batı Şeria'daki saldırılarını derhal durdurması gerektiğini belirterek, böylece kendilerinin de ateşkesi güçlendirerek, siyasi süreci yeniden başlatabileceklerini kaydetti.
Filistin Başbakanı İsmail Haniye, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın "yeni bir Orta Doğu'nun zamanının geldiği" şeklindeki açıklamasını eleştirdi.
Haniye, Gazze'de haftalık hükümet toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Rice tarafından dile getirilen "yeni Orta Doğu"nun, "Lübnan'ın ortadan kaldırılması, mümkün olduğunca çok Filistinlinin öldürülmesi ve direnişin kırılması" anlamına geldiğini öne sürdü.
Haniye, "ABD Dışişleri Bakanının bölgede toplantılar yaptığı sırada, veto hakkını kullanan ve Lübnan ile Filistin halkına yönelik saldırılarına devam etmesi için işgalciye yeşil ışık yakan ABD'nin bu tutumunu kınıyoruz" dedi.
Filistin Başbakanı, "İsrail uçaklarının Filistinli ailelerin evlerine düzenlediği ve bu kişilerin ölümüne yol açan saldırılarına" dikkat çekerek, Rice ve Amerikan yönetimine, "Filistinli sivillere yönelik bu eylemleri sona erdirmeleri" çağrısında bulundu.
Öte yandan Avrupa Birliği, İsrail'in Lübnan'a saldırılarının başladığı günden bu yana bu ülkeden 40 binden fazla kişinin tahliye edilerek Kıbrıs Rum kesimine gönderildiğini açıkladı.
Avrupa Komisyonu ve Konseyi ile Finlandiya dönem başkanlığından yapılan ortak açıklamada, 17 Temmuz ile 21 Temmuz arasında 27 gemiyle 18 bin kişinin, hava yoluyla da 12 bin 491'i AB vatandaşı toplam 23 bin 491 kişinin Lübnan'dan Kıbrıs Rum kesimine taşındığı belirtildi.
Ortak açıklamada, halen 5 bin 197 AB vatandaşı ile farklı ülkelerden 2 bin 630 kişinin Rum kesiminde bulunduğu ifade edildi.
ABD Yardımının İlk Bölümü Lübnan'a Ulaştı
Öte yandan, ABD'nin Lübnan'a yapacağı yardımın ilk bölümü yetkililere teslim edildi.
ABD'nin Beyrut'taki Büyükelçisi Jeffrey Feltman'ın Lübnan'daki Kızılhaç örgütüne, 3 ay boyunca 20 bin kişinin temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek tıbbi malzemeyi teslim ettiği kaydedildi.
Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ABD'nin diğer yardım malzemesini de vermeye başladığı belirtildi.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan'a insani yardımların hava yoluyla ulaştırılmasına izin vereceklerini söyledi. Olmert'in bürosundan yapılan ve İsrail Başbakanının ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmesini özetleyen açıklamada, İsrail'in insani yardım taşıyan uçakların Beyrut havaalanına inmesine izin vereceği belirtildi.
Açıklamada, Olmert'in, İsrail'den Lübnan'a uluslararası insani yardımın naklini mümkün kılacak kara koridoru yaratılmasına izin vereceği, İsrail donanmasına, yardımların Lübnan'daki limanlara ulaşmasına olanak tanımaları emrini verdiği kaydedildi.
Bu arada, Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebi Berri, ABD'nin, İsrail'in Lübnan saldırısını durdurması için, Hizbullah'ın sınırdan uzaklaştırılması dahil olmak üzere öne sürdüğü koşulların iç savaşa yol açacağını söyledi.
Berri, "Rice tarafından dün sunulan öneri paketinin, Lübnan'da iç savaş yaratmadan uygulanamayacağını ve bunun çok tehlikeli olduğunu" kaydetti.