20 Haziran Amerikan Basınından Özetler

New York Times gazetesi, Kuzey Kore’nin bütün eleştiri, uyarı ve tehditlere rağmen uzun menzilli füze denemesinde niçin ısrar ettiğinin bilinmediğini belirtiyor. Gazete, bu denemenin gerçekleşmesi durumunda başta Kuzey Kore olmak üzere herkes için kötü sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunuyor. Gazete, böyle bir denemenin Japonya’da militarizmi güçlendireceğini, Çin ve Güney Kore’yi ise Pyongyang yönetiminden uzaklaştıracağını öne sürüyor.

“Washington makul bir tavır sergiledi ve diplomatik formalitelerle vakit kaybetmeden Kuzey Kore’ye füze denemesi yapmaması konusunda doğrudan ve net bir mesaj verdi. Umarız Kuzey Kore makul tavır sergiler ve kendisine zarar verecek olan bu tür bir girişimi iptal eder.”

Washington Post
gazetesi terörle mücadelede ele geçirilen yabancıların sorgulanması sırasında uygulanan yöntemleri eleştiriyor. Gündeme gelen işkence iddialarının Amerika’nın adına leke sürdüğünü belirten gazete, buna rağmen Bush yönetiminin uluslararası anlaşmaları hiçe sayan tavrını sürdürdüğünü vurguluyor.

“Amerika, elindeki bütün tutukluların listesini Uluslararası Kızılhaç Örgütü’ne vermeli ve tutuklulara yapılan muamelenin denetlenmesine izin vermelidir. Ayrıca tutukluları ya yargılamalı ya da serbest bırakmalıdır. Tutukluların sorgu yöntemlerine ilişkin kurallar getirmelidir. Bu kurallar, insanlık dışı muameleyi yasaklayan uluslar arası anlaşmalara ve Amerikan anayasasına uygun olmalıdır. Amerika’nın yeniden temel değerlerine sahip çıktığını kanıtlamak için bu kurallar kamuoyuna da açıklanmalıdır.”

USA Today gazetesi, Amerika’nın Bağdat büyükelçisi Zalmay Halilzad’ın elçilikte çalışan dokuz Iraklının yaşamlarından yola çıkarak, Irak’taki günlük hayata ilişkin gözlemlerini aktardığı bir raporu değerlendiriyor. Söz konusu Iraklıların, elçilikte çalıştıklarını akrabalarından bile gizlediğini kaydeden gazete, isyancıların baskısının hayatın her alanında hissedildiğini ifade ediyor.

“Raporda yer alan ayrıntılar, Irak hükümetinin ve Amerikan askerlerinin mücadelesinin zorluğunu ve denetimi ellerine geçirmek için fazla zamanları olmadığını yansıtıyor; hatta bunun mümkün olup olmadığını sorguluyor. Belki dokuz kişinin hayatı, bütün bir ülkeyi anlamakta yeterli olmayabilir. Başka raporlarda, daha parlak bir tablo çiziliyor. Ancak yine de, Irak’ta kime inanacağını bilmeyenler için, Amerikan büyükelçisinin en yakınındaki insanları kaynak göstererek hazırladığı rapor, görmezden gelinemez.”

Christian Science Monitor gazetesi, bir çok ülkenin Çin’in ekonomik başarısını önlemeye çalıştığını belirtiyor, ancak Çin ekonomisinde yaşanacak ciddi bir sarsıntının bütün dünya ekonomisini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekiyor. Komünist Parti’nin böyle büyük bir ekonomiyi merkezi biçimde yönlendirmekte zorlandığının altını çizen gazete, özellikle kırsal bölgelerdeki hoşnutsuzluğun giderek arttığını yazıyor.

“Partinin bazı yetkilerini “bağımsız” kesimlere ve komünistlerin denetimindeki meclise devredeceği haberleri olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Belki de Komünist Parti, iktidarda kalmanın en iyi yolunun, iktidarın bir kısmını devretmek olduğunu düşünüyordur. Eğer bu doğruysa, Parti, ekonomi üzerindeki denetimini de azaltmalıdır. Böylece, Çin’in aşırı büyümesi de denetim altına alınabilir.”