USA Today, İngilizlerin denetimindeki Basra kentinde yaşananlardan yola çıkarak Irak’ın geleceğine ilişkin olumsuz bir tablo çiziyor. Başlangıçta İngilizlerle Basra halkı arasında iyi bir ilişki kurulduğunu ve Basra’nın bütün Irak için örnek oluşturduğunu kaydeden gazete, daha sonra Şiilerin Sünnilere karşı bir temizlik operasyonu başlattığını ve kentin, farklı milis grupları arasındaki çatışmalara sahne olduğunu belirtiyor. Gazete, bu gelişmeler üzerine İngilizlerin kentten ayrılmayı düşündüğünü vurguluyor:
"İngilizlerin vereceği karar, muhtemelen Amerika’nın vereceği kararı da etkileyecek. Şu anda Basra’da yaşananlar, İngiliz casusu Lawrence’ın 1920’li yıllarda yaptığı uyarıyı haklı çıkartacak nitelikte. Lawrence, 'Mezopotamya, saygınlık ve onurunuzu koruyarak kurtulmanızın çok zor olduğu bir tuzaktır' demişti."
Christian Science Monitor yazarı Howard LaFranchi, milli birliği sağlamak amacıyla kurulan Nuri Maliki hükümeti ile Amerikan işgal güçleri arasındaki ilişkilerin giderek gerginleştiğine dikkat çekiyor. Maliki’nin özellikle Hadisa olayından sonra Amerika’ya yönelik eleştirilerini artırdığını belirten gazete, buna rağmen Sünni grupların bir Şii olan Maliki’yi Amerika’ya karşı yeterince sert davranmamakla eleştirdiğini yazıyor:
"Tam da temel anayasal meselelerin görüşüleceği bir dönemde, Irak halkı, yeni hükümetin zayıf veya etkisiz olduğu sonucuna varırsa sorunlar daha da büyür. Özerk bölgelerin oluşumu, petrol gelirlerinin paylaşımı, Kerkük’ün statüsü gibi tartışmalı konuların bu yıl sonuna kadar çözülmesi planlanıyor. Sünnilerin yeni parlamentoya ve hükümete katılmasıyla, bu sorunların daha kolay çözüleceği düşünülmüştü. Ancak Sünnilerin Maliki’ye yönelik eleştirilerinin giderek artması, işin ne kadar zor olduğunu gösteriyor."
Boston Globe, Bush yönetiminin savaş esirlerine işkence yapılmasını yasaklayan talimatı kaldırma girişimini eleştiriyor. Böyle bir durumda Amerika’ya yönelik tepkilerin artacağı yönündeki görüşlere yer veren gazete, başka ülkelerin de benzer kararlar alması halinde Amerikan savaş esirlerinin de korumasız kalabileceği uyarısında bulunuyor:
"Pentagon, Cenevre Sözleşmelerini göz ardı ettiğinde veya Başkan Bush, Kongrenin tutuklulara işkence yapılmasını yasaklayan kararına uymama hakkına sahip olduğunu söylediğinde Amerika’nın müttefikleriyle ve daha da önemlisi Irak halkıyla ilişkileri düzelmiyor. Amerika, böylesine önemli bir dönemde yanlışlar yaparak güç kaybetmemeli ve teröristlerin elini güçlendirmemelidir."
New York Times ise Somali’de İslamcı milislerin başkent Mogadişu’yu ele geçirmesiyle ortaya çıkan tabloyu değerlendiriyor. Yapılan yorumda, Somali’de Taleban tarzı bir yönetim oluşturulması ihtimali üzerinde duruluyor ve El Kaide bağlantılı örgütlerin Somali’yi bir terör yuvasına dönüştürebileceği kaydediliyor:
"Belki şansın da yardımıyla, teröre karşı verilen uluslararası savaşta yeni bir cephe açılması önlenebilir. Ancak çok uluslu İslami terör gibi son derece hareketli bir düşmana karşı Amerika işi şansa bırakmamalı, daha esnek ve etkin bir strateji geliştirmelidir. Washington daha hızlı tepkiler verebilmelidir. Özellikle de teröristlerin belirlediği koşullarda çatışmaya girmek gibi bir tuzağa düşmemelidir."