Irak’ta, petrol bakanının kim olacağı konusunda Şii ittifakı içinde çıkan anlaşmazlık, yeni bakanlar kurulunun açıklanmasını geciktiriyor.
Yetkililer, ayrıca savunma ve içişleri bakanları konusunda da henüz anlaşmaya varılamadığını bildirdi. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri el-Maliki’nin yeni bakanlar kurulu listesini dün parlamentoya sunması bekleniyordu.
Bu arada Şii İttifakı içinde yeralan küçük bir parti hükümete katılmayacağını açıkladı. Fazilet Partisinin sözcüsü bakanların seçiminde “kişisel çıkar ve bencil arzuların” önplana çıktığını söyledi
Amerika, Irak’ta ulusal birlik hükümeti kurulmasını, ülke güvenliğini sağlamada en önemli adım olarak görüyor.
Bu arada hükümet, mezhepler arası çatışmaları önlemek amacıyla, Bağdat’taki güvenlik güçlerini yeniden düzenliyor. Buna göre, tüm polis ve milis birliklerinden tek bir yetkili sorumlu olacak. Yeniden yapılanmadan sonra tüm güvenlik mensupları aynı üniformayı giyecek ve tek tip polis araçlarıyla devriye gezecek.
Newsweek dergisi editörlerinden Michael Hirsh Irak'ta hükümet kurulsa bile ülkedeki koalisyon askerlerinin sayısında indirime gidilebilmesi için Bağdat hükümetinin yapması gereken çok iş olduğunu belirtiyor. Hirsh şöyle konuşuyor: "Toplumda birçok konuda çatlaklar var. Irak’ta, ülkeyi bir arada tutan tek unsurun Amerikan askerlerinin varlığı olduğu hissine kapıldım. Iraklı politikacıların çoğu, Amerikalıların hemen ülkeden çekilmesini istemiyor. Çünkü bunun, Irak’ta bir iç savaşa yol açabileceğinin bilincindeler."
Time dergisi muhabiri Brian Bennett ise Irak hükümetinin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun yaşam koşullarını düzeltmek olduğu görüşünde. Bennett şu yorumda bulunuyor: "Iraklıların en temel ihtiyaçlarının sağlanması gerekiyor. Halk kanalizasyon, su ve elektrik gibi ihtiyaçlarına bakıyor ve ‘Irak hükümeti beni nasıl etkileyecek’ diye sorguluyor. 4 yıl görevde kalacak bir hükümet kurulursa, Irak halkının görebileceği değişiklikler için gereken kararlar alınabilir."