27 Nisan Amerikan Basınından Özetler

Washington Post, El Kaide’nin Irak’taki lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin video görüntülerinin yer aldığı kaseti değerlendirirken, Irak’ta ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde atılan adımların El Kaide’nin iç savaş çıkartma stratejisine darbe vurduğu görüşüne yer veriyor. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ile Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Irak’a giderek hükümet kurma çalışmalarına destek verdiğini hatırlatan gazete, yaşanacak olumlu gelişmelerin Amerikan askerlerinin çekilme takvimini de hızlandıracağını vurguluyor:

"Eğer Amerikan askerleri, yeni hükümetin isyancılarla mücadele kapasitesine zarar vermeden çekilebilirse, bu hem Amerikalıların hem de Iraklıların memnuniyet duyacağı bir gelişme olur. Ancak şu ana kadar Irak’taki siyasi gelişmelerin çok yavaş ilerlemesi nedeniyle, şiddet eylemleri giderek daha da arttı. Başkan Bush, yeni Irak hükümetinin kuruluşunu kutlamak için on binlerce askeri geri çekmeden önce, söz verdiği zafere bu yöntemle ulaşılıp-ulaşılmayacağını çok iyi düşünmelidir."

Washington Times da Irak’taki petrol tesislerinin onarım işleminin hala bitmediğine dikkat çekiyor ve ülkenin yeniden yapılanması için petrol gelirinin artmasına güvenen Bush yönetiminin bu konuda başarısız olduğunu savunuyor. Gazete, bu konuda Kerkük-Ceyhan boru hattından taşınan petrolün miktarının artırılması açısından da büyük önem taşıyan Fetih boru hattı inşasında yaşanan sorunları örnek gösteriyor:

"Fetih boru hattı geçiş projesinde Amerikalıların ödediği vergiler boşa gitti. Tamirat için verilen paralar işe yaramadı. İşin denetimini yapması gereken hükümet kuruluşu görevini yerine getirmedi. Ve Irak’ın yeniden yapılandırılması çalışmalarına, petrol boru hatlarının yapması öngörülen katkı da gerçekleşmedi."

USA Today, benzin fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek Amerika’daki gelir dağılımı sorununu gündeme getiriyor. Gazete, sosyal güvenlik ve sağlık politikalarında dar gelirli kesimleri olumsuz etkileyen düzenlemeleri hatırlatıyor ve benzin fiyatlarındaki artışın, ekonomik farklılıkları daha da görünür kılacağı uyarısında bulunuyor:

"Gelir dağılımının bu kadar farklı olduğu bir ülkede, ekonomik gelişmelerin siyasi yansımalarının da olması kaçınılmazdır. Merkez Bankası’nın geçen ay açıkladığı bir araştırmaya göre, en yoksul 56 milyon kişi, ulusal gelirin yüzde 2 virgül 6’sını alıyor. On yıl önce bu oran yüzde 3 virgül 6 idi. Bu arada en üst gelir grubunda bulunan nüfusun yüzde 10’u gelirin yüzde 70’ini alıyor."

Los Angeles Times, Vatikan’ın önemli isimlerinden Kardinal Carlo Martini’nin AIDS’in yayılmasını önlemek amacıyla prezervatif kullanımına yeşil ışık yakmasını olumlu bir adım olarak yorumluyor. Kilisenin şimdiye kadar doğum kontrol yöntemlerine karşı çıktığını hatırlatan gazete, Kardinal Martini’nin açıklamasının Papa tarafından da desteklenmesi durumunda AIDS’le mücadelede önemli bir ilerleme sağlanacağını ifade ediyor:

"Ahlak teolojisinde çifte etki diye bilinen bir teori vardır. Bu teoriye göre, herhangi bir kişinin yaptığı bir davranışın iyi tarafları, kötü taraflarından daha fazlaysa, bu davranış ahlaki açıdan olumlu veya en azından zararsızdır. AIDS’in yayılmasını önlemek amacıyla prezervatif kullanılması da bu anlayışla bire bir örtüşüyor. Doğum kontrolü hiç kuşkusuz, AIDS’in yayılmasına yol açmaktan daha küçük bir günahtır."