'İran'la İlgili Görüşümüz Ortak'

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Yunanistan'a yaptığı ziyaretin ardından Türkiye'ye geçti. Rice, Ankara'da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'le görüştü.

Rice ve Gül'ün görüşmelerinde Türkiye’yle Amerika arasında bir “ortak vizyon belgesi” hazırlanması kararlaştırıldı.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Türkiye ile İran konusunda aynı görüşü paylaştıklarını açıkladı. Rice bu açıklamayı bugün Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le görüşmesinden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında yaptı.

Gül ise, Türkiye’nin bölgede nükleer silahlanmadan kaygı duyduğunu, sorunun diplomatik yollardan çözümünü istediğini vurguladı.Görüşmede Irak ve PKK konusu da ele alındı. Basın toplantısını izleyen Ankara muhabirimiz Aslı Aral'ın haberini yukarıdaki Real Audio bağlantısını tıklayarak dinleyebilirsiniz.

Yunanistan ziyaretini oldukça kısa tutan Amerika Dışişleri Bakanı, Kıbrıs'tan, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek vermesini istedi. Rice Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ve Başbakan Kostas Karamanlis'le biraraya geldi.

Rice'ın Atina'daki ziyareti yoğun protesto gösterileriyle gölgelendi. Atina'daki Amerikan büyükelçiliği önünde gösteri yapan kalabalığa Yunan polisi gözyaşartıcı gazla müdahale etti.

'Türkiye'nin Önemi NATO Üyeliğiyle Kısıtlı Değil'

Rice, Atina'dan hemen sonra Ankara'ya geçti.

Türkiye NATO ittifakının tek Müslüman üyesi bir stratejik ortak olarak Amerika ile 50 yıldır yakın işbirliği yaptı. Ancak iki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Mart tezkeresiyle, Amerikan kuvvetlerinin Türk toprakları üzerinden Irak’a girmesine izin vermemesinden sonra, daha az dengeli hale gelip, öngörülebilir olmaktan uzaklaştı. Irak’ın işgali Türkiye’de Amerikan aleyhtarlığına yol açtı. Buna rağmen her iki ülke, aralarındaki görüş ayrılıklarını gidermek için sürekli çaba gösteriyor.

Amerikalı yetkililer, Dışişleri Bakanı Rice’ın bu ziyaretinin, Washington yönetiminin Türkiye’yle ilişkilere verdiği önemin göstergesi olduğunu açıkladı. Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin sözcüsü Joseph Pennington şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanı Rice’ın Ankara ziyareti, Türkiye’nin Amerika için, sadece bir NATO üyesi olarak değil; Afganistan, Irak ile Ortadoğu ve çevresi gibi yerlerde bir ortak olarak taşıdığı önemin işaretidir."

Amerikalı yetkililer Türkiye’nin, özellikle Iraklı Sünnileri Ocak ayındaki seçimlere katılmaya ikna konusunda, çok yapıcı bir rol oynadığına işaret ediyor.

Sabah gazetesinin Ankara Temsilcisi Aslı Aydıntaşbaş, Türkiye’nin, Amerika’nın tüm Müslüman ülkelere önerdiği türden bir siyasi ve sosyal sisteme sahip olduğuna işaret ediyor:

"Türkiye gibi, Müslüman ve laik, demokratik, ve parlamenter sisteme sahip; iktidarda İslamcıların bulunduğu; insan haklarına, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı gösterilen ikinci bir ülke daha bulmak mümkün değil."

Ancak bazı gözlemciler iktidardaki AK Parti’nin İsrail-Filistin anlaşmazlığı ile İran gibi konularda Washington’la ne kadar işbirliği yapabileceğini sorguluyor. Türkiye Şubat ayında bir Hamas heyetini kabul ederek bölgedeki en önemli müttefiği olan İsrail’i ve Avrupa Birliği’nin bazı yetkililerini kızdırdı. Avrupa Birliği Hamas’ın, uluslararası topluma dahil olmak için, önce şiddetten vazgeçmesi gerektiğini savunuyor.

Amerika Dışişleri Bakanı’nın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Hamas ziyaretini ele alması bekleniyor. Buna karşılık, Başbakan Erdoğan da, Kuzey Irak’taki PKK üsleri konusunda Amerika’nın askeri harekattan kaçınmasının yarattığı öfkeyi dile getirecek.

Amerika, birlikleri Irak’ın orta ve güneyinde çarpışırken kuzeyde yeni bir askeri cephe açamayacağını savunuyor.

PKK Türk güvenlik kuvvetlerine karşı saldırılarını son aylarda artırdı. Genel Kurmay Başkanı Hilmi Özkök, gerekirse silahlı kuvvetlerin PKK militanlarını Kuzey Irak’ta sıcak takibe alabileceğini söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talebani ise buna karşı çıktı ve Irak’ı daha da istikrarsızlığa sürükleyeceği için böyle bir harekata Washington’un da karşı çıkacağını savundu. Amerika’nın Sesi muhabiri Amberin Zaman, Kürt yetkililerin de, Condoleezza Rice’ın Türk liderlere aynı mesajı tekrarlayacağını söylediklerini bildiriyor.