İran'a Uluslararası Tepkiler Sürüyor

Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı Muhammed el Baradey, İran’ın uluslararası toplumun çağrısına uyarak uranyum zenginleştirme işlemine son verme zamanının geldiğini söyledi. Tahran’da bu açıklamayı yapan Baradey, bugün İranlı liderlerle konuyu görüşecek.

Bu arada Çin, nükleer krizi sona erdirmek üzere Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tiankai’i Rusya ve İran’a göndereceğini açıkladı.

Çin, İran’ın uranyum zenginleştirdiği yolundaki açıklamasından duyduğu rahatsızlığı dün dile getirmişti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, Birleşmiş Milletler’den uranyum zenginleştirdiğini açıklayan İran’a karşı tavır koymasını istedi. Rice, İran’ın uluslararası toplumu aldattığını ve Güvenlik Konseyi’nin saygınlığını koruyabilmesi için adım atması gerektiğini vurguladı. Dışişleri Bakanı bu yolda Washington’un diplomatik çabalarını sürdürdüğünü kaydetti ve şöyle konuştu: “İran uluslararası toplumun gereklerine uymuyor. Bence Güvenlik Konseyi bir daha konuyu görüşmek üzere toplandığında, İran’ın bu tavrını göz önüne almalıdır ve saygınlığını koruyabilmek için adım atmalıdır.”

Rice, daha önce, İran’ın uranyum zenginleştirdiğine ilişkin açıklamasını, bu ülkeyi uluslararası topluluktan uzaklaştıran yeni bir adım olarak tanımlamıştı.

Bu arada Amerika ve Avrupa’dan sonra Rusya da İran’ı kınadı, uranyum zenginleştirmenin yanlış yolda atılmış bir adım olduğunu bildirdi.

Öte yandan İran, nükleer reaktör için gerekli uranyum zenginleştirme çalışmalarda 54 bin santrifüj kullanmayı planladığını bildirdi. İran Nükleer Daire Başkanı Gulamrıza Ağazede, Natanz tesisindeki 164 santrifujden zenginleştirilmiş uranyum elde edildiğini, 3 bin santrifüjün de gelecek yılın Mart'ında hazır olacağını bildirmişti. Daire Başkan Yardımcısı Muhammed Seydi ise bin megavatlık reaktör için gerekli nükleer yakıtı sonuçta 54 bin santrifüj kullanarak sağlayabileceklerini söyledi.

Zenginleştirilmiş uranyum, hem nükleer santrallerde hem de atom bombası yapımında kullanılabiliyor.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi'nin, İran’la ilgili raporunu bu ay sonuna kadar Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunması gerekiyor.

Çin, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinden üst düzey diplomatların İran’ın nükleer programını görüşmek üzere gelecek hafta Moskova’da biraraya geleceğini bildirdi.