28 Mart Amerikan Basınından Özetler

Boston Globe Ukrayna seçimlerinin sonuçlarını turuncu devrimin reddedilmesi olarak değil, ülkedeki siyasi, coğrafi ve etnik bölünmenin bir yansıması olarak değerlendiriyor. Turuncu devrimle devlet başkanlığına gelen Viktor Yuşçenko’nun partisinin seçimde üçüncü olduğunu hatırlatan gazete, buna rağmen Ukrayna halkının hala devrimin ideallerine bağlı olduğunu öne sürüyor:

"Yuşçenko, turuncu devrimi sürdürmek istiyorsa, seçimin ardından yapması gereken iki iş var. Bunlardan birincisi, eski müttefiki ve eski başbakan Yulia Timoşenko’nun partisiyle bir koalisyon hükümeti kurmak. Ardından da yolsuzluk sorununu çözmesi gerekiyor. Ukrayna halkının büyük bir kısmı Turuncu Devrimden yana oy kullandı. Şimdi Yuşçenko’nun çoğunlukla birlikte mi yoksa, çoğunluğa karşı mı davranacağı konusunda karar vermesi gerekiyor."

Washington Post, Irak savaşı öncesinde Rus istihbaratının Irak lideri Saddam Hüseyin’e Amerika'nın askeri planlarıyla ilgili bilgi verdiği iddiasını değerlendiriyor. Bush yönetiminin bu iddia karşısındaki tavrını çok yumuşak bulan Washington Post, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in uzun süredir Amerika’nın çıkarlarına aykırı bir politika izlediğini vurguluyor:

"Birçok yetkili, Rusya’nın İran’ın nükleer programı konusunda Amerika’ya yardımcı olacağı beklentisi içinde... Ama Rusya bu konuda Amerika’ya yardım etmedi. Putin’in de çok iyi bildiği gibi, İran, Amerika’yla savaşa girme durumunda kullanmak amacıyla nükleer bomba üretmeye çalışıyor. Ancak, Putin, Amerika’ya düşman olan bir ülkeye yardımcı olmaktan vazgeçmiyor."

New York Times, Fransa’da üniversite öğrencilerinin iş yasasındaki değişikliği protesto amacıyla başlattığı eylemleri değerlendirirken, Kasım ayında Kuzey Afrikalı göçmenlerin de iş talebiyle sokaklara döküldüğünü hatırlatıyor. Gençlerin iş güvencesini kaldıran yeni yasanın, göçmenlerin bu talebine cevap vermek amacıyla hazırlandığını belirten gazete, öğrencilerin ve sendikaların tepkisini haksız buluyor:

"Yeni yasadan duyulan rahatsızlık, dramatik görüntülere yol açsa da, eylemler yerel düzeyde kaldı ve kısa süreli oldu. İşler daha da kötüye gitmeden, öğrenciler sadece kendi ayrıcalıklarını düşünmekten vazgeçmeli ve cumhurbaşkanı Jak Şirak’ın çağrısına uyarak kendi geleceklerini bekleyen gerçek sorunları çözmek amacıyla, yaratıcı bir diyalog sürecine girmelidir."

Christian Science Monitor, Amerikan halkının Irak savaşına verdiği desteğin ve zafer beklentisinin en alt seviyeye düştüğünü belirterek, Başkan Bush’un halkın güvenini kazanmak için bir şeyler yapmak zorunda olduğunu ifade ediyor. Seçimlerin yaklaştığını hatırlatan gazete, Kongre üyelerinin Bush’un politikalarına karşı tavır geliştirebileceğine dikkat çekiyor:

"Başkan Bush samimi davranarak ve iyimserliğinin gerekçelerini anlatarak kamuoyu desteğindeki düşüşü engelleyebilir. Ancak Bush’a en fazla yardımcı olacak şey, şu anki durumun değişmesi olacaktır. Irak’ta etkin bir hükümet ve güvenlik gücü oluşturulmasıyla, Amerikan halkının sabrı arasında zamana karşı bir yarış sürüyor."