Boston Globe İsrail’de gelecek hafta yapılacak seçimler öncesinde İsrail başbakan vekili Ehud Olmert’in Batı Şeria’daki bazı yerleşim birimlerinden tek yanlı olarak çekilme planını eleştiriyor. Gazete, Olmert’in güvenlik sorunu yaşayan yerleşim birimlerini boşaltırken, yine Batı Şeria’daki üç büyük yerleşim birimini daha da genişleterek İsrail’in nihai sınırları içine katmak istediğini belirtiyor. Yapılan yorumda, bu tür tek yanlı adımların İsrail’e barış ve güvenlik sağlamaya yetmeyeceği vurgulanıyor.
"İsrail’in, uluslararası düzeyde tanınmış sınırlara ihtiyacı var ve bunu sağlamak içinde Filistinlilerle müzakere masasına oturmalıdır. Belki, şu anda böyle bir müzakere için koşullar uygun olmayabilir ancak İsrail’in kendi tek yanlı çözümünü dayatabileceği yanılgısına düşmek yerine sabırlı olmak ve doğru zamanı beklemek daha mantıklı bir tavır olur."
Washington Post, Sudan’ın Darfur bölgesinde hükümet destekli Arap milislerin sivil halka yönelik saldırılarını daha da yoğunlaştırdığını ve olayların komşu ülke Çad’a da sıçradığını belirtiyor. Gazete, bölgedeki Afrika Birliği askerlerinin yetersiz kaldığını kaydediyor ve bu birliklerin yerine Birleşmiş Milletler barış gücünün bölgede konuşlandırılması çağrısında bulunuyor.
"Gelen tepkiler nedeniyle Birleşmiş Milletler barış gücünü bölgeye gönderme seçeneği şimdilik gündemden düşmüş olsa da Amerika’nın ve müttefiklerinin başka seçenekleri de var. Bölgede bulunan Afrika Birliği askerlerinin sayısının artırılması için baskı yapabilirler ve bu askerleri daha iyi donatabilirler. Sudan hükümetinin Arap milislere helikopterlerle yardım etmesini önlemek için Darfur’u uçuşa yasak bölge ilan edebilirler. Libya ve Mısır gibi bölge ülkelerinin bu önlemleri desteklemesini talep edebilirler. Bu Müslüman ülkeler, Müslümanların katledilmesini umursamıyor mu?"
Los Angeles Times, İspanya’nın Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün ateşkes ilan etmesini değerlendiriyor. Daha önce kısa adı IRA olan İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu’nun da silah bıraktığını hatırlatan gazete, İslamcı teröre duyulan tepki nedeniyle Batı dünyasında terörün eski cazibesini kaybettiği yorumunda bulunuyor.
"Bask halkının kültürel kimliğinin tanınması ve bir ölçüde özerklik verilmesi yönündeki talepleri, uzun yıllar boyunca ETA terörünün gölgesinde kaldı. Yine de bugünkü demokratik İspanya’da bölge halkının Franco dönemindeki gibi baskı görmediğini de vurgulamak gerekir. Bask halkı 1979’da özerklik kazandı ve daha fazlasını da hak ediyor. İspanyol parlamentosuna bağlı bir komite, Katalonya bölgesine geniş çaplı özerklik verilmesini öngören bir tasarıyı onayladı. Bu tasarının yürürlüğe girmesi için parlamento tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. Bask bölgesi için de benzer bir anlaşma sağlanabilir."
Christian Science Monitor, Internet servis sağlayıcılarının bazı Internet sitelerine daha öncelikli erişim sağlama girişimine gösterilen tepkilere destek veriyor. Gazete, Internet servis sağlayıcılarını enerji boru hatlarını elinde tutan ülkelere benzetiyor ve bu şirketlerin para karşılığında bazı sitelere öncelik tanımasının Internet’in ruhuna aykırı olduğunu vurguluyor.
"Eğer Kongre bu konuda harekete geçmezse, Internet’te eşitliği savunanlar yeni hat açabilir. Bu da beraberinde rekabeti getirir. Bu konuda yerel yönetimler de öncülük yapabilir veya yeni teknolojiler devreye sokulabilir. Ama Internet’te hangi şirketin öne çıkacağına servis sağlayıcıların karar vermesi önlenmelidir. Giriş ücreti ve gişeler, Internet’in ihtiyaç duyduğu en son şeydir."