İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, diplomatlara ülkenin nükleer programını savunma emri verdi. Ali Hamaney, Batı ile süregelen nükleer uyuşmazlıkta geri adım atmanın, İran’ın bağımsızlığını zayıflatacağını söyledi.
Hamaney bu açıklamayı, İranlı ve Rus yetkililer Moskova’da görüşmelere devam ederken yaptı.
Tahran’a uranyumunu kendi topraklarında zenginleştirmeyi öneren Rusya, Güvenlik Konseyi'nin İran’a yaptırım kararı almasını önlemeye çalışıyor.
Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Bolton, İran’ın nükleer programıyla ilgili bir bildiri taslağının yakında Güvenlik Konseyine sunulacağını bildirdi.
Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice ise, Konseyin İran’a “güçlü bir mesaj” vereceğinden emin olduğunu açıkladı.
Endonezya gezisi sırasında bu konuda açıklama yapan Condolezza Rice, Güvenlik Konseyi üyeleri arasındaki anlaşmazlık haberlerini ciddiye almadığını ve Konseyin, Tahran’a nükleer programından vazgeçmesi için güçlü bir mesaj vereceğinden emin olduğunu söyledi.
Amerika’nın bir süredir İran’a karşı daha sert bir karar alınması yönünde Güvenlik Konseyi’ni ikna çabaları çıkmaza girmiş bulunuyor. Güvenlik Konseyi’ndeki görüşmelere yakın kaynaklar, İran’ın uranyum zenginleştirme programıyla ilgili görüşmelere bir an önce dönmesi, aksi takdirde yaptırımlarla kaşılaşacağı yönünde bir bildiri çıkması için Amerika, İngiltere ve Fransa’nın baskı yaptığını açıkladı.
Bununla birlikte Konseyin diğer iki üyesi, Rusya ve Çin, bildiri taslağının bazı bölümlerine, özellikle yaptırımlara ve süre tanınmasına karşı çıkıyor.
Son haberlerle ilgili soruları yanıtlayan Condoleezza Rice, Konsey çalışmaları hakkında yorum yapmadan önce diplomasinin bir süre daha devam edeceğinden emin olduğunu söyledi.
Rice, Amerika’nın geçen ayki Uluslararsı Atom Enerjisi Dairesi toplantısı sırasında, diplomasi çabalarına devam edilmesi için İran’ın Güvenlik Konseyi’ne sevkinin, birkaç hafta daha ertelenmesi konusunda, Konseyin diğer daimi üyeleriyle anlaştığını hatırlattı.
Rice, Konseyin artık harekete geçmesi zamanı geldiğini söylerken şöyle konuştu:
"Biz pazarlığın üzerimize düşen kısmını yerine getirdik. Şimdi konuyu Güvenlik Konseyi’nde tartışma zamanı geldi. Herkes İran’a güçlü bir mesaj göndermenin önemini düşünme fırsatı bulursa, Tahran da 4 Şubat’ta alınan karara uymak zorunda olduğunu anlayacaktır. Karar, İran’a nükleer faaliyetlerini askıya alması ve görüşme masasına geri dönmesi çağrısında bulunuyor. Eminim İran’a bunu anlatmak için uygun bir yol bulunacaktır."
Amerika Dışişleri Bakanı Rice, İranlıların Güvenlik Konseyi’ne havale edilmemek için hiçbir çaba göstermediklerini söyledi. Rice, uluslararası toplumun hiçbir sorumlu üyesinin İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemediğini de vurguladı.
Endonezya Dışişleri Bakanı Wirayuda ise, İran’ın Nükleer Silahsızlanma Anlaşması üyeliği çerçevesinde barışçıl amaçlarla nükleer teknoloji geliştirme hakkına sahip olduğunu söyledi.
Ancak bakan, ülkesinin, İran’ın elindeki sivil nükleer teknolojiyi askeri amaçlı teknolojiye dönüştürmemesi konusunda, ilk telkinde bulunan ülke olacağını söyledi.
Endonezyalı bakan, Tahran’ın, Rusya’da uranyum zenginleştirme önerisini dikkate alması önerisinde de bulundu.