Hamas’ın üst düzeydeki siyasi yetkililerinin Türkiye’de temaslarda bulunması Avrupa Birliği tarafından yakından izleniyor. Ziyaret konusunda fazla detaya girmekten kaçınan Brüksel’in, terörist örgütler listesine onay veren Türkiye’den en önemli beklentisini ise Avrupa Birliği’nin tutumuyla uyumlu bir yaklaşım izlemesi oluşturuyor.
Avrupa Birliği Komisyonu yetkilileri Türkiye’den, dışişleri bakanları düzeyinde alınan son karar doğrultusunda hareket etmesini bekliyorlar. Bu toplantıda “Hamas’la ilişkilerin geleceğini belirleyecek” üç ana ilke üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Avrupa Birliği dışişleri bakanları Ocak ayı sonunda yaptıkları toplantıda Hamas’ın “silah bırakmasını, şiddeti reddetmesini ve İsrail’in var olma hakkını tanımasını” talep etmişlerdi.
Diplomatik kaynaklar ziyaret konusunda Avrupa Birliği’nden olumlu ya da olumsuz bir tepki gelmediğinin altını çiziyorlar. Aynı kaynaklar ziyaretin resmi nitelikli olmamasına ve Ankara’nın uluslararası toplumun beklentilerini Hamas’a aktaracak olmasına da dikkat çekiyorlar.
Avrupa Birliği’nden daha önce yapılan açıklamalarda Brüksel’in Filistin’deki “partilerle” değil Filistin Yönetimi’yle muhatap olduğu vurgulanmıştı.
Avrupa Parlamentosu'nun Karikatür Kriziyle İlgili Kararı
Avrupa Parlamentosu bugünkü oturumunda karikatür kriziyle ilgili olarak yayımladığı bir kararı onayladı. Kararda Trabzon'da Rahip Santoro’nun öldürülmesi kınanırken Türkiye’nin krizin çözülmesi konusundaki arabulucu niteliğindeki yaklaşımınının memnuniyetle karşılandığı belirtildi.
Santoro cinayeti, karara, Uluslar Avrupası İçin Birlik grubunun isteği üzerine dahil edildi. İlgili maddede “Avrupa Parlamentosu, Türkiye’de Rahip Santoro’nun fanatik dinciler tarafından işlenen cinayete kurban gitmesini kınar” ifadeleri kullanıldı.
Bu maddede Yeşiller grubunun girişimi üzerine bir son dakika değişikliğine gidildi ve “Bu sorunda Türkiye’nin diplomatik güçlere katılma ve arabulucu gibi davranması memnuniyetle karşılanır” ifadesi eklendi.
Siyasi grupların ortak metni niteliğindeki kararda Avrupa Birliği’nin temel ilkelerinden olan ifade özgürlüğünün savunulduğu ve bu özgürlüğün başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı temelinde sorumlu bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulandı.
Kararda bu özgürlüğün istismar edilmemesi çağrısında da bulunuldu. Karikatürlerin yayımlanmasının ardından Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilik binalarının yakılması ve bazı hükümetlerin şiddeti engeleyememeleri ya da bu eylemleri hoşgörmeleri de kınandı.
Bir üye ülkeye yöenlik boykot girişiminin Avrupa Birliği’ni boykot anlamına geleceğinin de altının çizildiği kararda Danimarka’yla dayanışma içinde olunduğu mesajı verildi.