İran'a Baskı Artıyor

Amerika, İran’ın nükleer programıyla ilgili olarak yaptırım uygulanmak üzere Güvenlik Konseyi’ne sevk edilme olasılığının yüksek olduğunu bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı konunun Avrupalı yetkililerle görüşüldüğünü ve İran’a karşı uygulanacak politikanın önümüzdeki günlerde netleşeceğini açıkladı.

Buarada, İngiltere Başbakanı Tony Blair, İran’ı Güvenlik Konseyi’ne havale etmeyi düşünme zamanının geldiğini söyledi. Blair dün yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer yakıt araştırma çalışmalarını yeniden başlatmasını “gerçek ve ciddi” bir tehlike çanı olarak niteledi.

İngiliz, Fransız ve Alman Dışişleri Bakanları bugün bir araya gelerek İran konusunu görüşecek. Eski İran devlet başkanı Ekber Haşimi Rafsancani ise, yaptırım tehditlerinin İran’ı nükleer programından vazgeçiremeyeceğini söyledi.

Blair: "Uluslararası Toplum Kaygılı"

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İngiliz Parlamentosunda yaptığı konuşmada , İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yeniden başlama kararı ve İran Cumhurbaşkanının İsrail’i tehdit eden açıklamalarının uluslararası toplumu kaygılandırdığını belirtti.

“İran’ın bu son kararı çok ciddi. Bu konuda duyduğumuz kaygıyı gizlemenin anlamı yok. İranlıların İsrail hakkında yaptığı açıklamaları da göz önünde bulundurduğumuzda, durumun ne kadar ciddi olduğunu anlıyoruz," diyen Başbakan Blair, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarının yarın Berlin’de bir araya geleceklerini ve konuyu ele alacaklarını belirtti.

Blair, konunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin gündemine alınmasını beklediği de vurguladı. Bu durumda, İran’a yaptırım uygulanması mümkün. Blair konuşmasına şöyle devam etti: “Bence atılması gereken ilk adım, müttefiklerin anlaştıkları takdirde, konunun Güvenlik Konseyine havale edilmesinin mümkün olduğunun belirtilmesi. Bu konuda anlaşma sağlanmasını bekliyorum. Bundan sonra, hangi adımların atılması gerektiğini kararlaştırmalıyız. Bütün seçenekler masada. İran’ın, uluslararası toplumun ne kadar ciddi olduğunu anlaması gerekiyor. Ancak, yapmamız gereken ilk iş, bir araya gelerek görüşmelerde bulunmak. Sonra atacağımız adımları kararlaştırmak.”

Başbakan Blair’in parlamentodaki konuşmasında ileri sürdüğü görüşler, Avrupa’nın diğer başkentlerinde tekrarlanıyor.

Moskova’da, Rusya Savunma Bakanı Sergei İvanov, İran’ın kararından üzüntü duyduğunu ve kaygılandığını açıkladı.

Rusya’nın bu konudaki görüşleri özellikle önem taşıyor – çünkü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde veto hakkı bulunan Rusya, halen İran’ın sivil amaçlı bir nükleer reaktör inşa etmesine yardım ediyor.