Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’deki kuş grubu vakalarından kaygı duyduğunu açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Fadıla Çayip, kuş gribi virüsünün Asya’dan başka ülkelere sıçramasından ciddi kaygı duyulduğunu söyledi. Kuş gribine ilk kez Asya dışında rastlandığını belirten sözcü "Asya’da beş ülkeyle uğraşıyorduk şimdi karşımıza Avrupa’da bir ülke, Türkiye çıktı" dedi.
Sözcü, Türkiye’de ölen çocuklara virüsün tavuklarla temastan geçtiğini söyledi ve devamla “henüz insandan insana geçtiğini gösteren bir kanıt yok” dedi.
Hükümetin çağrısı üzerine Dünya Sağlık Örgütü’nün Türkiye’ye gönderdiği uzmanların yarın Sağlık Bakanıyla birlikte Van’a gideceği öğrenildi. Yabancı uzmanlara göre ilk incelemeler çocukların He5Ne1 virüsünden öldüğünü gösteriyor.
Bilimsel adı “avian influenza” olan kuş gribi virüsünün çeşitli tipleri var. Bunların en ölümcülü olan H5N1 tipi, 2004 yılından bu yana Çin, Vietnam, Tayland, Endonezya, Kamboçya ve Çin’de 142 kişiye bulaştı. Bu kişilerden 74’ü hayatını kaybetti.
Türk yetkililer Doğu Beyazıt’daki vakaların tavuklarla direkt temastan meydana geldiği görüşünde. Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarının görevi hastalığın çocuklara nasıl bulaştığını kesin olarak belirlemek ve gereken önlemlerin alınmasın sağlamak.
Sözcü yapılması gereken işlerden birinin vakanın meydana geldiği yer ve komşu köylerdeki tüm tavukların derhal itlaf edilmesi gerektirdiğini söyledi.
Geçen yıl Türkiye’yle birlikte başka Avrupa ülkelerinde de kuş gribine rastlanmış ancak , göçmen kuşlardan kümes hayvanlarına bulaştığı belirlenen virüs ölüme sebep olmamıştı.
Kuş gribinin mevcut türleri insandan insana geçmiyor. Buna rağmen hastalığa sebep olan virüsün mutasyon, yani değişim geçirerek insandan insana geçer hale gelmesi mümkün. Uzmanlara göre, böyle bir durumda dünyanın küresel bir kuş gribi salgınına sahne olması mümkün.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın insandan insan geçecek bir salgına dönüşmesi halinde bunun ilk kez muhtemelen Asya’da görüleceğini tahmin ediyor.