'Türkiye'yi Desteklemeye Devam Edeceğim'

Türk Silahlı Kuvvetlerine hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Avrupa Parlamentosu milletvekili Joost Lagendijk, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesinin kaldırılması çağrısında bulundu. Brüksel’den telefonla Alparslan Esmer’in sorularını yanıtlayan Hollandalı parlamenter, Türkiye’ye verdiği desteği sürdüreceğini de söyledi.

Türkiye’de Orhan Pamuk davasını yakından takip eden Joost Lagendijk hakkında, 19 Aralık’ta yaptığı bir açıklamadan dolayı soruşturma başlatıldı. Lagendijk aleyhinde suç duyurusunda bulunan Hukukçular Birliği yönetim kurulu üyesi Avukat Kemal Kerinçsiz, Yeşiller milletvekilinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hakaret ettiğini öne sürdü. Brüksel’den telefonla ulaştığımız Lagendijk, hakkında açılan soruşturmayı, siyasi provokasyon diye niteledi ve Türkiye’de yazar, gazeteci ve yayıncıları hedef alan “muhafazakar avukatların yeni bir girişimi” olduğunu bildirdi.

Joost Lagendijk, bu tarz dava ve soruşturmaların, aslında Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecini “raydan çıkarmayı” hedeflediğini söyledi. Lagendijk, kendisine dava açanların, Türkiye’nin üyelik sürecinin askıya alınması beklentisi içinde olduğunu belirtti. Hollandalı parlamenter, Türkiye ve Avrupa Birliği içinde bu tarz oyunlara gelinmeyeceğini umduğunu söyledi.

İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma kararına şaşırdığını belirten Lagendijk, kişisel bir küskünlük yaşamadığını kaydederek, Türkiye’de reformlara verdiği desteği sürdüreceğini açıkladı.

Joost Lagendijk, Türkiye’de hükümet ve parlamento içindeki reformcu kesimle; yargı, Silahlı Kuvvetler ve emniyet içindeki muhafazakar kesim arasında son iki yıldır sürtüşme yaşandığını savundu.

Avrupa Parlamentosu milletvekili, Haziran ayında Türk Ceza Kanunu’nda yapılan reformun, birçok alanda ilerleme niteliğinde olmasına rağmen, ifade özgürlüğünün genişlemediğini söyledi.

Joost Lagendijk, Orhan Pamuk gibi birçok yazar, gazeteci ve yayıncının yargılanmasına temel olan 301’inci maddenin kaldırılması çağrısında bulundu. Lagendijk, bu madde kaldığı sürece Türkiye’nin çıkarlarının ve imajının zedeleneceğini ileri sürdü.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu dava ve soruşturmaların, Türkiye’nin imajına Geceyarısı Ekspresi filmi gibi zarar verdiğini söylemişti. Avrupa Parlamentosu üyesi Lagendijk bu görüşe katıldığını belirtti ve Türkiye’nin, ifade özgürlüğü konusunda değişmemesi durumunda, Avrupa Birliği yolunda ilerlemesinin zorlaşacağı uyarısında bulundu.