Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın davetlisi olarak Amerika’ya gelen Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’in Amerika gündemi hayli yoğun geçecek.
Dün öğleden sonra New York’a gelen, Talat, Amerika ziyaretini “Kıbrıslı Türkleri anlamak, onları dinlemek için atılacak her adım çok olumlu bir adım. Bu da öyle bir adım” dedi ve daha sonra Washington’a geçti.
Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın bir hafta sürmesi planlanan Amerika ziyareti, Kıbrıs konusunda yeni bir sürecin başladığını mı gösteriyor? Kıbrıs’ta kalıcı çözümün zemini olarak gösterilen Birleşmiş Milletler’in kulislerinden bu sorunun cevabı evet olarak çıkıyor. Kuzey Kıbrıs’taki yönetimi resmen tanımamış olmakla birlikte ‘meşru’ diye nitelendiren Washington yönetiminin, Talat’ın Dışişleri Bakanı Rice ile randevusuna büyük önem vermesi bu düşünceyi doğrulayan önemli bir gelişme olarak görülüyor.
Bush yönetimi, Kıbrıs Türk toplumunun lideri Mehmet Ali Talat’ın Ada’da birleşme için çaba gösterdiğine vurgu yaparak, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın davetiyle de Kıbrıs'ın birleşmesine destek vermenin öngörüldüğünü ifade etmişti. Dolayısıyla siyasi gözlemciler, Mehmet Ali Talat’ın Washington’a çağrılmasını bir bakıma Kuzey Kıbrıs üzerinde sembolik de olsa izolasyonların kaldırılması olarak nitelendiriyorlar. Washington ve New York'u kapasayacak temasları sırasında, Talat’ın hem Beyaz Saray’a hem de Birleşmiş Milletler’e, Kıbrıs konusunda görüşmelerin kapsamlı ve tam bir çözüm çerçevesinde bir an önce yeniden başlatılmasını vurgulaması bekleniyor. Kıbrıs Türk kesiminin New York’taki temsilcileri, Talat’ın özellikle Türk kesimine yönelik izolasyonların kaldırılması konularında bir dizi talep dile getireceğini belirtiyorlar.
Talat’ın, Washington ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı Rice’tan 4 talepte bulunması bekleniyor: ABD uçak ve gemilerinin Kuzey Kıbrıs’a gelmesi. ABD yönetiminin KKTC’de irtibat bürosu açması. Amerikan firmalarının turizm alanında yatırım yapması. KKTC ile sportif ve kültürel faaliyetlerin başlatılması. Talat, ayrıca Washington yönetiminden izolasyonun son bulması için diğer ülkelere telkinde bulunmasını da isteyecek.
Kıbrıs Türk Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ile de bir görüşme yapacak. Bu görüşme sırasında, Talat’ın Annan’a Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik görüşmelerin bir an önce yeniden, BM çatısı altında başlaması yönündeki isteğini vurgulayacağı da New York’taki diplomatlar tarafından ifade edildi. Talat’ın, ayrıca Genel Sekreter’e, adadaki taraflardan, Annan planında değişiklik yapılmasını istedikleri noktaları kendisine yazılı olarak iletmeleri yönündeki talebine ilişkin olarak, Rumların bugüne kadar bu talebe neden yanıt vermediklerini gündeme getirecek.